Uži izbor

Pet romana u utrci za nagradu ''Meša Selimović''

Kultura / Flash | 25. 08. 2016. u 11:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nagradu "Meša Selimović", koja se dodjeljuje petnaesti put na ovogodišnjim 16. po redu Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis u Tuzli, predloženo je 17 romana, a žiri je za dodjelu ove nagrade u uži izbor odabrao njih pet.

Kako je potvrdio na današnjoj press konferenciji u Tuzli predsjednik žirija za dodjelu nagrade "Meša Selimović" književnik Mile Stojić, u najuži krug su odabrani romani - Svestislav Basara "Anđeo atentata", Hadžem Hajdarević "Gdje si ti svih ovih godina", Robert Perišić "Područje bez signala", Slobodan Šnajder "Doba Mjedi" te Dragan Velikić "Islednik".

Stojić smatra da je ova nagrada afirmirana kao jedna od najznačajnijih književnih nagrada u regiji, te da najznačajniji pisci nekad zajedničkog jezika smatraju velikom čašću i prestižnom dobiti je.

Ocijenio je da je konkurencija ove godine velika, te da su većina djela napisana visokim književnim standardom i to su imena koja predstavljaju vrhunce produkcije u regiji.

Nagrada će biti uručena 3. rujna u Tuzli u okviru susreta Cum geano salis u Narodnom pozorištu u Tuzli, kada će biti objavljeno i ime dobitnika.

Pored Stojića, članovi žirija za dodjelu nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2015. godini na jezičkom govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije su Filip David, Ivica Đikić, Emir Imamović Pirke i Milan Rakovac.

Kopirati
Drag cursor here to close