i pare i jare

Paul McCartney sudskim putem traži povrat autorskih prava

Kultura / Flash | 19. 01. 2017. u 21:26 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni član Beatlesa Paul McCartney podnio je u New Yorku tužbu protiv izdavačke kuće Sony/ATV, kako bi se ponovno domogao prava na velike hitove grupe.

Kako javlja „Hollywood Reporter“, pjevač i autor mnogih pjesama Beatlesa želi regulirati prava na pjesme koje je skupa s kolegom Johnom Lennonom pisao između 1962. i 1971. godine.

Prava na neprolazne pjesme kao što su „Hey Jude“, „Yesterday“ ili „Let It Be“ McCartney je u to vrijeme prodavao različitim izdavačima njihovih ploča.

Njihove pjesme pripadaju jednom opsežnom katalogu popularnih pjesama, a 80-godina prošloga stoljeća Michael Jackson je tu kolekciju imao u svome vlasništvu, nakon otkupa autorskih prava, kako bi kasnije sa Sony/ATV sklopio jedan joint venture poslovni odnos.

Nakon Jacksonove smrti, njegovi su nasljednici udio u ovome poslu prodali Sonyju.

McCartneyjevi odvjetnici polaze od toga da će moći povratiti prava stvarnome autoru, što je sukladno američkim zakonima kojima se reguliraju autorska prava.

Prošle godine je grupa Duran Duran imala jedan sličan pokušaj po pitanju prava na svoje pjesme, ali su izgubili proces protiv Sony/ATV.

Kopirati
Drag cursor here to close