Mostar

Partizansko ponovno zapušteno

Trava je narasla po prilaznim putevima i dijelovima spomenika.
Kultura / Flash | 25. 08. 2018. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Partizansko spomen groblje u Mostaru je ponovno zapušteno. Trava je narasla po prilaznim putevima i dijelovima spomenika.

Foto: Bljesak.info / Put prema spomeniku

Nakon pompozne obnove spomenika, čini se da je sve stalo i da održavanje spomenika nije redovito. Naime, posljednju godinu radilo se na obnovi spomenika, te su uklonjeni grafiti i uređene pristupne staze. Spomen ploče su također dobile novi sjaj. Organizatori obnove su istaknuli kako će za obnovu biti potrebno manje od milijun KM.

Foto: Bljesak.info / Trava posvuda

Također je navedeno kako će cijeli kompleks zbog straha od vandalskih napada biti pod video-nadzorom.

Unatoč tome što je jedno vrijeme spomenik bio očišćen, te je ponovno počeo privlačiti turiste, nekako je ponovno pao u drugi plan, kad je u pitanju njegovo održavanje.

Foto: Bljesak.info / Put prema spomeniku

Podsjećamo, Grad Mostar je za održavanje Partizanskog spomen groblja čišćenje i održavanje zelenila u ovogodišnjem Proračunu izdvojio 30.000 KM. 

Foto: Bljesak.info / Spomeniku je potrebno redovito održavanje

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović. Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa.

Groblje imalo je 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine  je proglašen 2006. godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close