Sigurnosti radi

Pariški muzej Louvre zatvoren zbog prosvjeda protiv mirovinske reforme

Višetjedni štrajkovi i protesti blokirali su javni promet i prekinuli su rad škola, bolnica, sudova, pa čak i opernih kuća i Eiffelovog tornja.
Kultura / Flash | 17. 01. 2020. u 15:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariški muzej Louvre zatvoren je u petak dok deseci demonstranata blokiraju ulaz u muzej kako bi osudili planove francuske vlade da reformira mirovinski sustav.

Izložba radova Leonarda Da Vincija kojom se obilježava 500. godišnjica smrti talijanskog genija koja je postavljena u Louvreu također je zatvorena zbog blokade, priopćio je muzej.

Nekoliko desetaka demonstranata, uključujući i neke uposlenike Louvrea, izvelo je prosvjede nakon apela nekoliko ljevičarskih sindikata protiv Macronovih planiranih promjena  mirovinskog sustava, za koje tvrde da će „sniziti svima mirovine“.

To je prvi put otkako je prosvjedni pokret pokrenut 5. prosinca da su Louvre i Leonardova izložba zatvoreni. Oko 30.000 ljudi obiđe muzej svakoga dana.

Neke snimke postavljene na društvenim mrežama prikazuju ljutite posjetitelje kako zvižde demonstrantima, iskazujući razočarenje.

Višetjedni štrajkovi i protesti blokirali su javni promet i prekinuli su rad škola, bolnica, sudova, pa čak i opernih kuća i Eiffelovog tornja.

Iako je broj demonstranata značajno manji od pokretanja prosvjeda, željeznički promet širom zemlje i rad metroa u Parizu danas su prekinuti, prenosi Associsted Press.

Kopirati
Drag cursor here to close