Henryk Hoser

Papin izaslanik za Međugorje: Želim ovdje osobno ispovijedati

Kultura / Flash | 31. 03. 2017. u 06:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada bih mogao ovdje ispovijedati?'', bilo je jedno od prvih pitanja posebnog papina izaslanika mons. Henryka Hosera, varšavsko-praškog nadbiskupa, nakon što je u utorak poslije podne stigao u Međugorje.

''Sveti Otac jako je zainteresiran za razvoj pučke pobožnosti koja se događa u ovome mjestu'', rekao je u prvom obraćanju u crkvi sv. Jakova.

Mons. Hoser tako je već u svome prvom koraku pokazao da dolazi, kako je i najavljeno, ponuditi pastoralnu pomoć i podršku, čak ako treba i sam se ponudivši kao ispovjednik u toj ''ispovjedaonici svijeta''.

Nakon dana i pol u Sarajevu, mons. Hoser susreo se u Mostaru s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, nakon čega se uputio u Međugorje, u kojem su ga s oduševljenjem ispred starog župnog dvora (u kojem će i stanovati) dočekali franjevci i nekoliko stotina župljana i hodočasnika koji su se s njime zajedno uputili u crkvu.

Hoser je kleknuo ispred oltara, pomolio se i nakon molitve rekao da se ''nalazimo u mjestu u kojem se okuplja mnoštvo hodočasnika i svi zajedno molimo zagovor Majke Božje da otvori naša srca milosti Božjoj, da milosti Božjoj otvori i naše umove, da ih otvori milosti, crkvenom nauku i Riječi Božjoj'', javlja Vecernji.ba.

''Naš je život Duh Sveti, a On je duša Crkve. Tražimo Božju istinu, Božju istinu o sebi samima, tražimo također Božju istinu o čovjeku. Ovo je mjesto molitve sada poznato u cijelome svijetu. Sveti je Otac jako zainteresiran za razvoj pučke pobožnosti koja se događa u ovome mjestu. To je također dio moje misije – vrednovati pastoral ovoga mjesta te predložiti smjernice koje bi se trebale ostvariti u budućnosti. Dolazim iz zemlje koja gaji iznimnu pobožnost prema Majci Božjoj. Marija je Kraljica Poljske. Želim svima vama da učinite Mariju Kraljicom svoga života. Za sada samo ovoliko'', rekao je mons. Hoser, a vjernici su mu zapjevali međugorsku “himnu” ''Došli smo ti, Majko draga“.

Najavljeno je da će mons. Hoser svoju prvu svetu misu u Međugorju služiti u subotu u 18 sati. U Međugorju neće boraviti stalno, već će se vraćati u Poljsku, a doznajemo da će na kraju ovoga prvog posjeta, koncem tjedna, održati i konferenciju za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close