Turistička atrakcija

Oživljava se posjetiteljski centar i rimski vojni logor u srcu Ljubuškog

Posjetiteljski centar imat će suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu stvarnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku...
Kultura / Flash | 22. 01. 2021. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz Kravicu, Koćušu, najstariji muzej u sklopu samostana na Humcu buduće turiste koji se odluče upoznati s prirodnim i kulturnim bogatstvom Hercegovine, odnosno Ljubuškog, dočekat će i jedinstveni posjetiteljski centar na Gračinama.

Riječ je o prvom in situ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru na ovom području, čija izgradnja počinje u sljedećih nekoliko mjeseci.

Sustavna istraživanja

''U sklopu IPA CBC prekogranične suradnje Hrvatska - BiH – Crna Gora (2014. – 2020.) iz projekta “Heritage REVIVED” izgradit će se i opremiti prvi in situ posjetiteljski centar na arheološkom nalazištu Gračine. U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste tako će dobiti novu vrijednost sustavnom obradom, digitalizacijom, očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala'', ističu za Večernji list iz JU Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG koja je nositelj projekta.

Posjetiteljski centar imat će suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu stvarnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama i drugu zbirku predmeta prikupljenih s istraživanja provedenih posljednjih nekoliko godina.

Izloženi materijal prvi put bit će prezentiran javnosti, a proći će potrebne konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Za potrebe buduće tehničke obrade osiguran je depo i prostorija za analizu materijala, dok će kongresna dvorana omogućiti javne i znanstvene prezentacije djelovanja i aktivnosti na kulturnim dobrima.

Na vrhu objekta zamišljen je vidikovac s kojeg će biti moguće panoramski sagledati kompleks nalazišta.

Prostor partera omogućit će prilagođene pješačke komunikacije do nalazišta, s pratećim turističkim sadržajima.

Očuvanje baštine

Prema riječima Radoslava Luburića, ravnatelja JU HERAG, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova koji mora imati licenciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Natječajna procedura trebala bi biti okončana do kraja lipnja, a u srpnju se očekuje početak radova.

''Rok za završetak građevinskih radova je četiri mjeseca od početak radova. Plan je posjetiteljski centar staviti u funkciju za deset mjeseci od početak građevinskih radova'', ističe Luburić.

Ultimativna ideja centra središnja je institucija koja će se na osobit način skrbiti o valorizaciji lokaliteta Gračine, ali i očuvanju, daljnjem istraživanju i prezentaciji cjelokupne kulturno-povijesne baštine ljubuškog kraja. Vrijednost radova procijenjena je na 318.000 eura.

Nositelj projekta je JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški iz BiH, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close