Fedra

Ovacije za predstavu ''Pisac porodične istorije''

Kultura / Flash | 19. 07. 2017. u 05:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Pisac porodične istorije“, rađena po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića, sinoć je predstavljena bugojanskoj publici u okviru Službenog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA.

Glumačka ekipa Gradskog pozorišta Trebinje je oduševila prepunu dvoranu Kulturno- sportskog centra, što je na kraju bilo nagrađeno snažnim ovacijama.

Iako je komad napisan prije trideset godina, i danas je svjež i aktualan. Ova tragična farsa u deset slika na humorističan i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i poslijeratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posljedice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol.

Svi likovi u ovoj predstavi nose svoj autentičan znak, breme neprilagođenosti svijetu koji je nemilosrdan prema običajnim, folklorom obojenim iluzijama. Oni kao da lebde u vakuumu praznog hoda nacionalnih povijesti ovih prostora, priopćeno je.

Danas će Amatersko kazalište Travnik odigrati „Pobunu u kokošinjcu“, posljednju predstavu u službenom programu. Adaptaciju i režiju uradio je Anto Bilić.

Kopirati
Drag cursor here to close