67. po redu

Otvorene Dubrovačke ljetne igre; nastupit će dvije tisuće umjetnika

Kultura / Flash | 11. 07. 2016. u 06:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podizanjem Festivalske zastave Libertas uz Himnu slobodi u nedjelju su svečano otvorene 67. po redu Dubrovačke ljetne igre.

Ovogodišnje, 67. Dubrovačke ljetne igre otvorenima je proglasio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. U svom govoru istaknuo je kako se svetkovina umjetnosti održava na najljepšoj svjetskoj ulici, nastaloj u ranome Srednjem vijeku Stradunu.

''Stradun je dovoljno širok da njime teku rijeke ljudi, ideja i projekata. I tako stoljećima. Ali uglavnom danju jer su se navečer vrata od Grada zatvarala, a ključevi donosili knezu. Večeras svjetlo dominira Stradunom i zato se posebno sjećamo Nikole Tesle, koji se rodio na današnji dan pred 160 godina, te iz svoje hrvatske Domovine otišao u bijeli svijet donoseći svjetlo u domove i ulice Svijeta. Čovjeka koji je svoje snove pretočio u zbilju, kreativnost i maštovitost u svakodnevni proizvod, a znanstvenicima, umjetnicima i političarima poručio: Ne žalim što kradete moje ideje, već žalim što nemate svoje. I veliki Otello je došao u Veneciju i uspio, postavši ugledni građanin Serenissime. Ove godine i on stiže u Dubrovnik, na Lovrjenac. Ali ne stiže sam. Dolazi i Jago. Jer u životu uz svjetlo uvijek se krije i tama, stvaralaštvo prati razaranje, dobru prijeti zlo, a uz ljubav diže se i ljubomora. I pitanje koje postavljamo jest univerzalno. Može li svijet bez Jaga? Što moramo učiniti da stvaralaštvo pobijedi destrukciju, a dobro nadjača zlo? I ove godine na našim ulicama i trgovima svjedočit ćete Odgovoru kojeg daju Umjetnici'', rekao je, među ostalim, Vlahušić.

Program ceremonije Svečanog otvorenja izveden je prema scenariju Mani Gotovac i u režiji Ivana Miladinova. Festivalski dramski ansambl su činili Nikola Baće kao voditelj ceremonijala, Dragan Despot, Boris Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Pjer Meničanin, Anđela Ramljak, Anja Đurinović i Olga Pakalović. Nastupio je i Folklorni ansambl Linđo koji slavi svojih 50 ljeta na Igrama, Kazališna družina Kolarin, Baletni odjel Umjetničke škole „Luke Sorkočevića“, Plesni studio „Lazareti“ i brojni drugi. Glazbu je izvodio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas.

Prolog iz opere Pagliacci izveo je počasni gost grada Dubrovnika, tenor, dirigent, skladatelj i umjetnički fotograf – Jose Cura koji je, uz maestra Mladena Tarbuka, nastupio i u ulozi dirigenta. U pjevačkoj ulozi pridružili su mu se tenor Cristian Suriani te sopranistice Ilijana Korać Teklić i Linda Ballova, koja će uz maestra Curu nastupiti i 11. srpnja na gala koncertu.

Na svečano otvorenje 67. po redu Igara došli su i brojni visoki uzvanici, među ostalim savjetnik Predsjednice RH za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik Branko Bačić, zastupnik u EU parlamentu Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Miro Kovač, potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi.

Do 25. kolovoza, dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postaje mjesto susreta gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s međunarodnom publikom od približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close