Viteške borbe

Otvorena 'Stolačka tarča': Rekordan broj vitezova u Stocu

Kultura / Flash | 19. 05. 2017. u 17:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg otvorio je u petak u Stocu treći po redu srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz središta Stoca.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Ovogodišnja Tarča imat će dosada najveći broj sudionika, njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji. Svoj bogati program i iskustvo na najbolji način uprizorit će ovih 12 viteških skupina.

Prigodom otvaranja Sajma, Herceg je čestitao organizatorima kazavši kako je Stolac najbolji primjer narodne predaje koja kaže da je sretan i s jednom blagodati više onaj koji baštini povijest, tradiciju i kulturu svojih predaka.

''Općina Stolac i naša županija mogu biti sretni jer je upravo na ovoj našoj bogatoj tradiciji rađena jedinstvena i svojevrsna stolačka tarča, uprizorenje svakodnevnice jedne srednjovjekovne utvrde'', kazao je Herceg, napomenuvši pri tome kako pored turističke i gospodarske ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Tijekom svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio i načelnik Stoca Stjepan Bošković koji je poželio sudionicima dobrodošlicu, čestitao organizatorima te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj sajam bude realiziran.

''Nadam se da će ova manifestacija biti jedan ogroman doprinos u promociji općine Stolac te da će naša općina sa svom svojom kulturno-povijesnom baštinom biti ugodno mjesto življenja za sve ljude'', kazao je Bošković.

Nakon svečanosti otvaranja ove dvodnevne manifestacije, za najmlađe posjetitelje priređen je zanimljiv program u kojemu je Mak Teatar prikazao radionicu čarobnjaštva, koja će biti upriličena i u subotu, drugog dana sajma.

U sklopu manifestacije Mak Teatar će također izvesti predstavu Tajni svijet, dok će plesna skupina povijesnih plesova - Kontea uprizorit Renesansne plesove.

Za sve one koji žele nešto i naučiti na ovome sajmu tu je radionica mačevanja koju će predvoditi škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis te radionica streličarstva pod vodstvom Reda vitezova Ružice grada.

Oba dana bit će i priređeno i predstavljanje viteških udruga, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore. Vrhunac programa bit će uprizorenje Obrane hercegova grada, nakon čega slijedi Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija.

U subotu od 16 sati, u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje, zatim program za djecu i odrasle uz mnoštvo radionica, plesova i predstava.

Ove godine, iz JU Radimlja najavili su novitet za najmlađe posjetitelje sajma, a riječ je o školi jahanja Konjičkog kluba Vranac iz Čapljine.

Drugog dana također će se održati Bitka za Vidoški grad, Vatreni show, te nastup DJ-a čime će završiti ovogodišnja Tarča.

Kopirati
Drag cursor here to close