Kaštel Novi

Otvorena Godina biskupa Pavla Žanića

Kultura / Flash | 20. 05. 2017. u 18:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom svetom Misom u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom otvorena je “Godina biskupa Pavla Žanića”. Naime, sljedeće 2018. godine, 20. svibnja, navršava se 100 godina od rođenja blagopokojnoga mons. Pavla Žanića, mostarsko-duvanjskoga koadjutora (1970.-1980.), biskupa i apostolskoga upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije (1980.-1993.). I upravo uoči ove obljetnice mostarski biskup mons. Ratko Perić, u dogovoru sa suradnicima, odlučio je da cijela godina, od 20. svibnja 2017. do 20. svibnja 2018., bude posvećena proučavanju života i djela ovoga hrabrog pastira naše mjesne Crkve.

Misno slavlje za pokoj biskupove duše započelo je u 18 sati u župnoj crkvi u Kaštel Novom. Svetu Misu predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, a prigodnu je riječ uputio biskup Perić.

Nadbiskup Barišić na početku misnoga slavlja rekao je da je biskup Pavao Žanić ostavio dubok trag u našim srcima ali i odnosima, ne samo u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ili Mostarsko-trebinjskoj biskupiji, nego u cijeloj našoj domovini. I upravo vođen svojim geslom “U vjeri, nadi i ljubavi” uvijek je bio čvrst u vjeri pa i u teškim trenucima tijekom svoje svećeničke i biskupske službe.

Biskup Perić u homiliji istaknuo je da je biskup Žanić obilježio povijest Katoličke Crkve u Hercegovini prvo 10 godina kao biskup koadjutor, a nakon umirovljenja biskupa Petra Čule kao mjesni ordinarij.

Herojski se uhvatio u koštac sa svim gorućim problemima koje je rješavao vođen logikom, vjerom i ljubavlju, suprotstavljao se različitim ideologijama, a posebno se zauzimao za kršćansku obitelj. Godinama je bio predsjednik Vijeća za obitelj pri BK. Posebice se zauzeo za rješavanje slučaja župa u Hercegovini, a napose međugorski fenomen. Perić je kazao koliku je ljubav biskup Žanić cijeloga života pokazivao prema Blaženoj Djevici Mariji, te ga se zasigurno može nazvati Marijanskim biskupom. Biskup Žanić se posebno brinuo za duhovna zvanja, zaredivši 30 svećenika, brinući se za njih od odlaska u sjemenište do umirovljenja. Sve što je biskup Žanić sijao to je i donosilo ploda.

Utemeljio je mjesečnik Crkva na kamenu bez kojega se ne može proučavati povijest Crkve u Hercegovini. Također je utemeljio istoimenu izdavačku kuću iz koje je izašao impozantan broj izdanja, do sada 144 naslova. Podigao je svećenički dom, ustanovio Biskupijski Caritas, te ustanovljuje Teološki institut u Mostaru, danas Teološko-katehetski institut u kojem je dosada diplomiralo 235 vjeroučitelja i kateheta.

Mjesni župnik don Darijo Čorić na kraju svete Mise zahvalio je nadbiskupu Marinu, biskupu Ratku, generalnim vikarima don Željku Majiću iz Mostara i don Miroslavu Vidoviću iz Splita te svim svećenicima pristiglim na ovo misno slavlje. Misno slavlje zajedničkim pjevanjem upotpunili su župni zbor iz Kaštel Novog i klapa Narenta iz Mostara.

Prije svete Mise, u 17 sati, biskupi i pristigli svećenici iz Splita i Mostara, zajedno s rodbinom, prijateljima i poštovateljima biskupa Pavla, pohodili su Pokojnikov spomen-grob na mjesnom groblju sv. Stjepana i molili za sve vjerne mrtve.

Biskup se Žanić pokazao kao neumoran širitelj Kraljevstva Božjega, propovjednik Istine i promicatelj vrijednosti kršćanske obitelji. Kroz ovu godinu pod biskupovim geslom “U vjeri, nadi i ljubavi” nastojat će se ukazati na vrijednosti i pothvate koje je on poduzimao i rješavao, a koji su i danas aktivni i plodove daju.

Otvorena Godina biskupa Pavla Žanića - Crkva na kamenu

KAŠTEL NOVI - Svečanom svetom Misom u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom otvorena je "Godina biskupa Pavla Žanića". Naime, sljedeće 2018. godine, 20. svibnja, navršava se 100 godina od rođenja blagopokojnoga mons. Pavla Žanića, mostarsko-duvanjskoga koadjutora (1970.-1980.),

Kopirati
Drag cursor here to close