216 grafika

Otvoren 1. Međunarodni trijenale grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica

Kultura / Flash | 27. 06. 2017. u 12:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi Međunarodni trijenale grafike otvoren je u ponedjeljak u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu.

Međunarodni trijenale grafike otvorio je njezin idejni tvorac i počasni građanin Livna magistar Božo Biškupić, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Ugledne umjetnike, prijatelje kulture, umjetnosti i grada Livna pozdravio je gvardijan samostana na Gorici fra Pere Kuliš, uputivši posebnu zahvalu magistru Biškupiću, kao i umjetnicima koji su svoja djela darovali Franjevačkom muzeju.

V. d. ravnateljica Muzeja i galerije Gorica Dražena Džeko kazala je kako se kulturnoj javnosti na Trijenalu predstavlja 33 umjetnika iz cijelog svijeta s 216 grafika.

Podsjetila je da je cijela priča o osnivanju zbirke suvremene umjetnosti počela 2013. godine darovnicom grafika Bože Biškupića, koji je do danas franjevcima darovao 536 grafika i 186 monografskih publikacija.

"Darovane grafike franjevci su na brigu i stručnu obradu predali Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica i one su sada dio zbirke suvremene umjetnosti. Božo Biskušić začetnik je ideje
o pokretanju Međunarodnog trijenala grafike Livnu koju su tadašnji ravnatelj Muzeja i galerije Josip Gelo i gvardijan fra Miroslav Ištuk objeručke prihvatili", kazala je Džeko.

Jedna od autorica čiji su radovi izloženi na Trijenalu Željka Markov zahvalila je svim umjetnicima na sudjelovanju, istaknuvši kako je Trijenale zajednički projekt koji gradi nove interkulturalne mostove.

U sklopu 1. Međunarodnog trijenala grafike dodijeljene su nagrade za najbolje grafičare s četiri kontinenta, a nagradu je uime Vlade Hercegbosanske županije Petru Waldeggu iz Austrije, prema odluci Povjerenstva za dodjelu nagrada, uručio županijski ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close