Obnova

Otvara se obnovljeni Isusov grob

Kultura / Flash | 22. 03. 2017. u 12:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici i restauratori obnovili su Isusov grob u jeruzalemskoj crkvi Svetog Groba i u srijedu ga ponovno otvaraju za javnost, prenose mediji. Obnovu Isusova groba, odnosno mramorne edikule iznad špilje, u kojoj je po vjerovanju položeno Isusovo tijelo, financirale su kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji.

Projektu je s 3,3 milijuna dolara pridonijela svaka od triju denominacija koje zajednički upravljaju crkvom, rimokatolička, grčka pravoslavna i armenska.

Na obnovi edikule, kojoj je prijetilo urušavanje, devet je mjeseci radilo pedesetak stručnjaka atenskoga Nacionalnog tehničkog fakulteta. Prethodnih nekoliko desetljeća edikulu je od raspadanja štitio poseban metalni okvir koji je na okupu držao mramorne blokove što su ih nagrizle vremenske nepogode i utjecaj stotina tisuća hodočasnika i turista.

Edikula se nalazi pod otvorenom kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo. Tijekom obnove bila je rastavljena i ponovno sastavljena.

Samo su iznimno krhki ili slomljeni dijelovi tijekom obnove bili zamijenjeni. Mramorne ploče su očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire učvršćena.

Jedan od vrhunaca obnove dogodio se u listopadu kad je na tri dana podignuta mramorna ploča iznad samog groba. To je učinjeno prvi put u najmanje 200 godina, a arheolozima je dalo jedinstvenu prigodu da uzmu uzorke i ispitaju podlogu najsvetijega mjesta kršćanstva. Tijekom obnove crkva Svetog Groba bila je zatvorena za javnost.

Na svečanosti otvorenja će prisustvovati carigradski ekumenski patrijarhi Bartolomeji i izaslanik pape Franje.

Kopirati
Drag cursor here to close