Stanley Kubrick u Londonu

Otvara se izložba posvećena kultnom američkom redatelju

Filmovi, posteri, fotografije, slike, pisma i intervjui moći će se razgledati na izložbi koja se u petak otvara u glavnome britanskom gradu pod nazivom “Stanley Kubrick: Exhibition”.
Kultura / Flash | 26. 04. 2019. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba pod nazivom ‘Stanley Kubrick: Exhibition’ otvorena je od 26. travnja do 15. rujna

Posjetitelji će od danas u londonskome Muzeju dizajna među ostalim moći uživati u kostimima koje su nosili glumci u filmu “Paklena naranča” i u rekvizitima iz filma “Full Metal Jacket” u sklopu izložbe posvećene Stanleyu Kubricku, kultnome američkom redatelju koji je umro prije 20 godina.

Filmovi, posteri, fotografije, slike, pisma i intervjui moći će se razgledati na izložbi koja se u petak otvara u glavnome britanskom gradu pod nazivom “Stanley Kubrick: Exhibition”.

Kubrick je bio scenarist, redatelj i urednik, poznat po svojem temeljitom istraživačkom radu prije početka bilo kojeg projekta, kao i po pozornosti koju je posvećivao detaljima kada je stvarao velike filmove poput “2001: Odiseja u svemiru“ (znanstvena fantastika), horrora “Isijavanje” te crne komedije “Dr. Strangelove”.

“Željeli smo stvoriti pravu atmosferu, pa mogu kazati da se ovdje ne radi samo o zbirci kostima ili plakata. Ovo je, zapravo naš pokušaj da filmove oživimo na način da posjetitelji shvate što ih je nadahnulo i kako su nastali”, kazao je Reutersu ravnatelj muzeja Deyan Sudjić. “Bio je nevjerojatno temeljit i jako je težio prikazivanju pojedinosti”, podsjetio je, javlja Hina.

Kubrick je u Velikoj Britaniji živio više od 40 godina. Ondje je radio i na stvaranju svojih filmskih setova – hotela u Colorado Rockiesu za film “Isijavanje”, svemirske stanice za “2001: Odiseju u svemiru” ili bojišta u Vijetnamu za ratni film “Full Metal Jacket”.

Na londonskoj će izložbi posjetitelji i Kubrickovi fanovi među ostalim moći razgledati pisaći stroj iz filma “Isijavanje”, model centrifugalnog stroja koji se koristio u filmu “2001 Odiseji u svemiru”, kostime iz drame “Barry Lyndon” te maske iz Kubrickova posljednjeg filma “Oči širom otvorene” u kojemu su glumili Tom Cruise i Nicole Kidman.

U muzeju se mogu pogledati i isječci iz njegovih filmova. “To su sve tatine stvari. Čuvali smo ih u svojem domu jer on nikada ništa nije odbacio”, rekla je Reutersu Kubrickova kći Katharina Kubrick. “Sjajno je kada shvatite koliki je interes za Stanleyjeve filmove i nakon tako puno vremena.”

Londonska izložba otvorena je od 26. travnja do 15. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close