Grafiti

Otkriveno tko je Banksy?!

Kultura / Flash | 07. 03. 2016. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstvenici vjeruju da su otkrili identitet najpoznatijeg autora uličnih grafita Banksyja i da se iza toga pseudonima skriva Britanac Robin Gunningham, objavio je list Mail on Synday.

"Zaključak se temelji na brojnim upečatljivim preklapanjima između Banksyija i Robina Gunninghama. Kao prvo, čini se da su obojica provela mladost u Bristolu. Nakon toga Banksy se oko 2000. preselio u London, kada je to učinio i Robin Gunningham", napisao je voditelj istraživanja Steve Le Comber u časopisu Journal of Spatial science. "Ta analiza pruža određenu potporu teoriji da je Gunningham Banksy", zaključili su autori.

Banksy je započeo stvarati ulične grafite prije 25 godina i sada je miljenik umjetničkog svijeta čija djela dosežu cijene od stotina tisuća eura.

Mail on Synday prenio je da je znanstveni tim s londonskog sveučilišta Queen Mary usporedbom vremena i mjesta stvaranja uličnih djela i mjesta boravka Britanca Robina Gunninghama zaključio da se upravo on skriva iza pseudonima Banksy.

Mediji su već proteklih desetak godina pisali kako se sumnja da je Banksy u stvari Gunningham, no Banksyijevi predstavnici to su opovrgnuli.

Znanstvenici su uz pomoć tzv. geografskog profiliranja, tehnike koju koriste kriminalisti ili epidemiolozi, zaključili da je Gunningaham "jedini ozbiljni kandidat".

Oni su proučavajući 192 lokacije Banksyjevih radova u Londonu i Bristolu te poznate podatke o Gunninghamovu životu utvrdili da je najveća gustoća Banksyijevih radova upravo u blizini njegova puba, igrališta i u krugu od 500 metara od kuće njegove bivše supruge te njegove vlastite kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close