otkriće

Otkriveni dokazi o sukobu Aboridžina i Europljana

Kultura / Flash | 01. 04. 2016. u 07:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski Aboridžini zatražili su prekid 2.1 miiljardi dolara vrijednog širenja tramvajske mreže u Sydneyu nakon što je tijekom radova otkriveno 20.000 predmeta povezanih s jednim od prvih sukoba između domorodaca i Europljana.

Kako prenosi Hina, nekoliko mjeseci nakon početka trogodišnjeg projekta, vladin ured za starine objavio je u četvrtak da su iskopani ostaci kamenih predmeta u zemlji gdje bi trebala biti nova tramvajska postaja.

Najvjerojantije se radi o ostacima različitih vrsta alata.

"Želimo da se radovi zaustave kako bismo u potpunosti shvatili što smo otkrili", rekao je novinarima konzultant Scott Franks.

To otkriće ukazuje na jedan od najvećih proturječja u austrakskoj povijesti: s jedne strane želje za napretkom u društvu koje je nastalo kao britanska kažnjenička kolonija i s druge strane povijesti ponekad nasilnog ugnjetavanja izvornih stanovnika kontinenta.

Franks smatra da bi nalazište moglo biti povezano s najpoznatijim sukobom između britanskih doseljenika i Aboridžina 1770. kada su vojnici poslani da ubiju ili zarobe šest Aboridžina u znak osvete za ubojstvo bijelog lovca. Vojnici su se vratili praznih ruku.

Kopirati
Drag cursor here to close