Meksiko

Otkrivena senzacija civilizacije Maja

Kultura / Flash | 04. 06. 2020. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  

Arheolozi su otkrili dosad najstariju i najveću građevinu iz civilizacije Maja na jugu Meksika.

Arheološki tim sa Sveučilišta u Arizoni na čelu s Takeshijem Inomatom otkrio je uzdignuti umjetni pravokutni plato dugačak više od 1,4 kilometra i širok 400 metara na tri tisuće godina staroj lokaciji Aguada Fenix u blizini gvatemalske granice.

"Prema našim saznjanjima, ovo je najstarija monumentalna građevina ikada otkrivena u majanskoj regiji i najveća u cijeloj predhispanskoj povijesti ove regije", napisali su istraživači u stručnom časopisu Nature, prenosi Hina.

Arheolozi smatraju da građevina datira između 1000. i 800. godine prije Krista te da se vjerojatno koristila za masovne obrede.

  / 

Civilizacija Maja vrhunac je dosegnula između 250. i 900. godine kada su njezini pripadnici bili nastanjeni na poluotoku Yucatanu, u Gvatemali, Belizeu i u Hondurasu.

Na takvim velikim platoima moglo se okupiti puno više ljudi nego u piramidama, koje su bile rezervirane za privilegiranu manjinu, kažu znanstvenici.

"Aguada Fenix i drugi ritualni kompleksi iz istog razdoblja ukazuju na važnost komunalnog rada u početnom razvoju civilizacije Maja", napisali su.

Arheolozi su koristili lasersku tehnologiju u otkrivanju građevina ispod vegetacije.

Kopirati
Drag cursor here to close