Čapljina

Otkrivena obnovljena spomen-ploča austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

Spomen ploča otkrivena je u čast poginulom austrougarskom pilotu Teodatu Andriću (1875.-1913.), prvom zapovjedniku zrakoplovne baze u Mostaru i prvoj zrakoplovnoj žrtvi u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Flash | 03. 11. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano otkrivanje obnovljene spomen-ploče poginulom austrougarskom pilotu održano je u Čapljini.

Teodat Andrić (1875.-1913.) bio je prvi zapovjednik zrakoplovne baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u Bosni i Hercegovini, a spomenik palom pilotu austrougarskog zrakoplovstva, kako navode organizatori, od iznimnog je značaja za zrakoplovnu povijest Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Otkrivena obnovljena spomen-ploča austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

Iz Udruge ''Werk'', koja je organizirala postavljanje spomen ploče, kao i današnji događaj, ističu kako se na tek osnovanom vojnom aerodromu u Mostaru, kojim je zapovijedao satnik Deodatus (Teodat) Andrić, dogodila zrakoplovna nesreća s kobnim ishodom.

"Nova zrakoplovna baza je uređena kod mjesta Rodoč, a na njoj su smještena četiri zrakoplova. Svakom je zrakoplovu dodijeljen po jedan zrakoplovni mehaničar dočasnik. Zapovjednik Andrić je pošao s poručnikom Josipom Flassingom na vježbu, uzdigao se nad Mostarom na visinu od 2000 metara. Nadletjeli su Nevesinje i Trebinje s namjerom da se vrate u bazu. Nad Čapljinom se Andrić obratio suputniku rekavši: 'Čini mi se da ću pasti u nesvijest'. Uskoro je izgubio kontrolu nad aparatom. Zrakoplov se nekontrolirano približavao zemlji, a na visini od 60 metara bilo je očito da je nesreća neizbježna. Poručnik Flassing je bio priseban pa na visini od desetak metara iskače iz zrakoplova. Suputnik je samo lakše ozlijeđen, a zapovjedniku Andriću nije bilo spasa. Poginuo je na mjestu. Po jednom mišljenju, pilotu je tijekom leta pozlilo pa je izgubio vlast nad strojem, a po drugima se za vrijeme prisilnog spuštanja suputnik pomaknuo sa sjedala tako da je zrakoplov izgubio ravnotežu. Teodat Andrić, Bokelj, rođen u Trstu 4.5.1875. poginuo je 17. svibnja 1913. samo petnaest dana nakon preuzimanja dužnosti", podsjećaju organizatori.

Foto: Bljesak.info / Otkrivena obnovljena spomen-ploča austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

Spomenik je podignuti 17.5.1914. godine pri čemu su nazočili dužnosnici Čapljine, Stoca i Mostara kao i Nadvojvoda Eugen Ferdinand (1863.-954.), general konjaništva, austrougarski feldmaršal, vojni zapovjednik i praunuk carice Marije Terezije.

''Ovo je spomenik naše zajedničke povijesti, koji je stariji više od 100 godina, a danas je obnovljen ovom dodatnom pločom. Pilot Andrić bio je hrabar pilot koji je sigurno bio ponosan jer je služio Austro-Ugarskoj'', rekao je pukovnik Erik Simburger.

Slavko Ramljak, vlasnik tvrtke na čijem se tlu spomenik nalazi, kazao je da su, kad su ušli u parcelu odlučili da sačuvaju spomenik koji su tu našli.

''Kad smo saznali kako se zvao pilot, otkrili smo da je njegovo prezime Andrić, što je prezime moje supruge. Druga poveznica je bila što je to Austro-ugarski vojnik, kao što je bio i moj djed, a treća poveznica je ta da kad se pokojni djed vratio uz zaroljeništva saznao je da mu je šanjolska gripa odnijela suprugu u dvoje djece, pa se i to povezuje nekako jer evo danas nosimo maske radi pandemije'', rekao je za Bljesak.info Ramljak.

Mostar je među prvima u Europi i monarhiji dobio zračnu luku što svjedoči o tadašnjem civilizacijskom napretku. U sklopu kompleksa u Rodoču još uvjek se nalaze austrougarski hangari metalne konstrukcije iz 1918. godine, a što je prva otkrila i objavila Udruga "Werk" iz Mostara.

Foto: Bljesak.info / Otkrivena obnovljena spomen-ploča austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

Događaju je nazočio i čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

''Pilot Teodat Andrić bio je začetnik zrakoplovstva u BiH. Njemu je bio postavljen spomenik, a tada su se, kao i danas, okupili visoki civilni i vojni dužnosnici. Zub vremena je oštetio ploču na kojoj je pisalo njegovo ime, a mi smo, prepoznavši povijesnu i kulturološku vrijednost ovog mjesta i događaja odlučili obnoviti ploču i na poseban način odati počast pokojnom Teodatu Andriću te se sjetiti tog vremena početaka zrakoplovstva, kada se malo znalo o samim zrakoplovima, malo se znalo o meteorologiji, izdržljivosti pilota, i zato se pogreške bile česte i rezultirale tragedijama, a nakon te svake tragedije zrakoplovi bi bili snažniji i otporniji da bi dobili ovakve zrakoplove kakve danas imamo'', rekao je za Bljesak.info Vidić.

Spomenik je oštećen kroz povijest (nestala "brončana statua orla koji pada" i ploča s natpisom) te je bilo potrebno ponovno izraditi ploču s natpisom imena i datuma rođenja te pogibije pilota.

EUFOR je u blizini Sarajeva 2019. godine obnovio spomenik austrougarskom pilotu Oskaru Dudiću koji je poginuo dva mjeseca iza Teodata Andrića.

Kopirati
Drag cursor here to close