Suradnja u kulturi

Otkrivena bista Vuka Karadžića u Ljubljani

Kultura / Flash | 08. 07. 2016. u 17:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković otkrili su danas u slovenskoj prijestolnici bistu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, uz poruku da to doprinosi još čvršćoj suradnji u kulturi, ali i drugim oblastima, između dva grada.

Skulptura Vuka Karadžića nalazi se ispred pravoslavne crkve, Hrama svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani, a poklon je grada Beograda Ljubljani i replika djela kipara Petra Ubavkića iz 1889. godine, javio je Tanjug.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Ljubljana primanjem poklona i davanjem lokacije u centru grada za njegovo postavljanje, pokazala da joj je, kao i Beogradu, stalo da tradicionalno dobri odnosi dvije prijestolnice dobiju i dodatnu kvalitetu kroz jačanje suradnje na polju kulture.

"Od danas bista Vuka Karadžića krasi Ljubljanu i to je važan i poticajan događaj za odnose dva grada i dvije države, ali i za srpsku zajednicu koja ovdje živi", rekao je Mali.

Dodao je da očekuje da će se suradnja Beograda i Ljubljane nastaviti i da će svoje današnje domaćine uskoro vidjeti u Beogradu na otkrivanju spomenika nekoj od brojnih značajnih ličnosti slovenske kulture.

Gradonačelnik Ljubljane Milan Janković istaknuo je da je lokaciju za postavljanje biste, pored pravoslavne crkve, izabrao sam grad Ljubljana jer, kako je rekao, za to nema boljeg mjesta.

"Lokacija je pogodna, pored crkve, parka Tivoli, tu je i spomenik Trubaru, kao i Narodna galerija preko puta i uvjeren sam da će spomenik dobiti svoju težinu", poručio je Janković.

Kazao je da se danas dokazuje da prijateljstvo, koje je postojalo između Vuka i Kopitara, postoji i danas između dva naroda, dodavši kako bi Beograd trebao dobiti spomenik nekog od najznačajnijih Slovenaca.

"O tome ćemo još odlučiti, normalno bi bilo da to bude Jernej Kopitar, kao prvi Vukov suradnik, i on ima prednost", rekao je Janković.

Inicijativu za postavljanje biste pokrenula je Vukova zadužbina, kao i nekadašnji ured za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close