Arheolog amater

Otkriven nepoznati dio Berlinskog zida

Sada bi Berlin mogao dobiti novu atrakciju. Spomen park Bernauer Strasse s ostacima zida godišnje posjeti preko milijun turista.
Kultura / Flash | 26. 01. 2018. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjesničar-amater otkrio je na granici između berlinskih četvrti Pankow i Reinickendorf ostatke zida za koji se vjeruje da je pripadao Berlinskom zidu, prenijeli su njemački mediji.

''Nakon svega što sam mogao pronaći u arhivima, izgleda da se zaista radi o posljednjem dijelu Berlinskog zida'', rekao je za dnevnik Berliner Zeitung Christian Bormann koji je Berlinskom uredu za zaštitu spomenika prijavio ''izgubljeni'' dio zida, objavila je Hina.

Pritom se radi o prvobitnom zidu od cigle na vrhu kojeg se nalazila bodljikava žica. U desetjećima nakon gradnje zida pa sve do njegovog pada 1989. zid, tj. utvrđena granica oko Zapadnog Berlina je u nekoliko navrata iznova građena i nadopunjavana dodatnim uređajima. 

Video: Zaboravljeni dio Berlinskog zida


Paralalno s gradnjom novih i sigurnijih zidova, pa tako i onog najpoznatijeg od betona, DDR vlasti su rušile stari, prvobitni zid od cigle. Izgleda da su pritom previdjele ovaj posljednji dio u četvrti Pankow.

''Zaboravljeni'' dio zida se nalazi usred jednog šumarka koji je u vrijeme DDR-a slovio kao zabranjena zona jer je bio okružen Zapadnim Berlinom. Ured za zaštitu spomenika isprva nije vjerovao ''nalazu'' hobi povjesničara Bormanna.

Naknadno se ispostavilo da su vlasti polazile od toga da je i ovaj, 80 metara dugi zid u međuvremenu demontiran kao i najveći ostatak Berlinskog zida čiji dijelovi se nalaze posvuda po svijetu.

Sada bi Berlin mogao dobiti novu atrakciju. Spomen park Bernauer Strasse s ostacima zida godišnje posjeti preko milijun turista.

Kopirati
Drag cursor here to close