Mostar

Osmi mart nije karanfil u spomen na žene koje su svojim radom pružale otpor sustavu u kojem su živjele

Manifestacija ''Osmi mart nije karanfil'' će se održati u Gradskoj vijećnici Mostara 5. ožujka s početkom u 18 sati.
Kultura / Flash | 03. 03. 2020. u 23:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana žena Inicijativa građanki i građana Mostar i ove godine organizira prikladnu manifestaciju, ovaj put posvećenu značajnim ženama porijeklom iz Mostara koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljice promjena.

Manifestacija ''Osmi mart nije karanfil'' će se održati u Gradskoj vijećnici Mostara 5. ožujka s početkom u 18 sati.

''Kroz performans u kojem će predstavnice svih relevantnih političkih stranaka iz Mostara igrati ulogu Mostarki iz prošlosti želimo se prisjetiti pionirki ženskog obrazovanja, operne pjevačice, doktorice bioloških znanosti, pjesnikinje, sutkinje i slikarice. U dokumentarnom teatru na kratko će oživjeti sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić'', rekla je Ifeta Ćesir-Škoro, izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara.

Osim što su bile prve žene u poljima svog djelovanja u znanosti i umjetnosti, te što su porijeklom iz Mostara, ovim ženama je zajedničko i to što su svojim radom pružale otpor sustavu u kojem su živjele, podjelama u društvu i tlačenju slabijih. Neke od njih su za to žrtvovale i svoju slobodu, a danas su zaboravljene.

U drugom dijelu manifestacije planirano je predstavljanje žena koje danas žive i rade u Mostaru i koje će svojim primjerom pokazati kako su uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive, navode organizatori manifestacije.

Dodaju kako sve ove žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno.

Na manifestaciji će se obratiti i dr. Ruth Wiseman, zamjenica britanskog veleposlanika u BiH.

Ovu manifestaciju organizira Inicijativa građanki i građana Mostara uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close