UNESCO

Osmanović: BiH želi članstvo u Odboru za svjetsku baštinu

Kultura / Flash | 03. 11. 2017. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović sudjeluje u Parizu u radu 39. generalne skupštine UNESCO-a, gdje je u obraćanju prisutnima izrazio podršku Programu UNESCO-a za naredni period te istaknuo opredijeljenost BiH da aktivno surađuje sa UNESCO-om s ciljem ostvarivanja postavljenih ciljeva i Agende za održivi razvoj 2030.

''U BiH su u toku značajne reforme koje se odnose i na oblasti koje UNESCO pokriva. Opredijeljeni smo za izgradnju modernog obrazovnog sustava okrenutog ka potrebama tržišta rada, na način koji će dati doprinos daljem ekonomskom razvoju'', kazao je Osmanović. 

Dodao je da BiH u oblasti znanosti pažnju posvećuje i pronalaženju odgovora na ključna pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine, očuvanja voda i drugih prirodnih resursa te posebno naglasio posvećenost oblasti kulture.

''Ratificirali smo sve UNESCO konvencije i kontinuirano radimo na njihovoj implementaciji'', istaknuo je. 

Ministar civilnih poslova BiH naglasio je ulogu koju sport ima za razvoj zdravog društva. Kao ključne aktivnosti u ovoj oblasti izdvojio je rad na promociji sportskih vrijednosti, sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprječavanje dopinga u sportu.

Govorio je i o značaju regionalne suradnje ističući primjer suradnje sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom na upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Podsjetio je da je BiH dio Svjetske koalicije zemalja za zaštitu i očuvanje svjetske kulturne baštine u opasnosti te da kontinuirano radi na implementaciji Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izražaja.

Također, istaknuo je da je BiH predala kandidaturu za članstvo u Odboru za svjetsku baštinu.

''BiH visoko cijeni ulogu i mandat Odbor za svjetsku baštinu i želi dobiti mogućnost da kroz rad u Odboru doprinese daljnjem jačanju mehanizama zaštite kulturnih i prirodnih dobara'', poručio je te izrazio nadu da će to biti prepoznato i da će imati potrebnu podršku prilikom izbora novih članica Odbora, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close