Naša posla

Opet neka nova povijest: Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom?!

Rekao je to Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, gdje je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina.
Kultura / Flash | 24. 05. 2018. u 12:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom'', rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, gdje je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina.

Rečeno je i da je tijekom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila RS digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog evanđelja, koje je također danas izloženo, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Video: Povelja Kulina bana

Inače, Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje će posredstvom veleposlanika BiH u Ruskoj Federaciji nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju BiH.

''Praktično bi se na ovaj način nastavili razgovori koje su predstavnici BiH ranije pokrenuli s ruskom stranom da se privremeno u Bosni i Hercegovini izloži originalni dokument Povelje Kulina bana koji se čuva u knjižnici Ruske akademije nauka. Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za povijest Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države'', navodi Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close