Zanimljiva zbirka

Online prezentacija fundusa Zavičajnog muzeja u Konjicu

Od danas na društvenim mrežama dviju ustanova posjetitelji mogu vidjeti priču o zanatu "Potkivanje".
Kultura / Flash | 20. 01. 2021. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NU Konjic / Online prezentacija fundusa Zavičajnog muzeja u Konjicu

Narodni univerzitet (NU) Konjic u online formatu predstavlja fundus Zavičajnog muzeja u Konjicu, a od danas na društvenim mrežama dviju ustanova posjetitelji mogu vidjeti priču o zanatu "Potkivanje".

"Vojska je imala prijeku potrebu za zanatlijama koji su se zvali potkivači. Oni su sa specijalno izrađenim ekserima u kovačkim radnjama precizno na kopita konja prikivali potkovice tako da konja ne boli i ne žulja.

Ovaj zanat je bio prilično opasan jer su nerijetko konji bili nemirni i dešavalo bi se da prilikom potkivanja ozlijede majstora", priopćili su iz NU Konjic.

Potkivački zanat je bio izuzetno rasprostranjen, međutim, on je iz desetljeća u desetljeće imao sve manju potrebu da postoji, tako da se danas potkivanjem konja bave kovači, koji i proizvode potkovice i eksere za potkivanje.

"O kvalitetnom radu potkivača ovisili su ishodi vojnih pohoda, jer je u to vrijeme osnovno sredstvo transporta bila zaprega, ovisila su važna putovanja i opskrba urbanih centara.

Dobro postavljena potkovica, koja može izdržati do kraja vojnoga ili poslovnoga poduhvata prava je sreća za vlasnika konja ili volova. Stoga se do danas očuvalo narodno vjerovanje da potkovica donosi sreću.

Mnogo je kuća koje na kapijama i danas čuvaju potkovice, a kao motiv potkovica je vrlo često korištena i u izradi nakita od srebra i zlata", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close