Napredak

Odvojiti od drugih četiri nacionalna i kulturna društva

Čiča je naglasio kako su nakon određenog vremena pokrenuli i podružnicu u Banja Luci koja posljednje dvije godine odlično radi i posljednjih ih mjeseci imala nekoliko značajnih manifestacija…
Kultura / Flash | 01. 02. 2021. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Nikola Čiča smatra da se četiri nacionalna i kulturna društva, HKD "Napredak", Bošnjačka zajednica kultura "Preporod", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" te Židovsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija", koja značajno doprinose kulturnom životu BiH, trebaju odvojiti od svih ostalih nevladinih udruga.

Istaknuo je kako su to organizacije koje postoje više od 120 godina u BiH te da od svih kulturnih institucija u BiH, osim Zemaljskog muzeja koji slavi 133. rođendan, nema starije institucije na ovim prostorima.

Želja za zajedničkim

''Iz tog razloga nam je vrlo bitna suradnja s tim organizacijama, ali nam je bitno i da se kroz zakonsku regulativu te četiri organizacije prepoznaju kao institucije, jer smo i u Daytonskom mirovnom sporazumu decidno navedeni kao institucije od značaja za narod BiH. To često zaboravljamo, međutim, ako Dayton smatramo temeljnim ustavom, onda nas i vlasti moraju prepoznati na taj način'', poručio je razgovoru za Fenu Čiča.

Smatra da kroz kulturu u svakom trenutku jedni drugima mogu ponuditi mnogo više te da se kao temeljene organizacije i institucije kulture u BiH, trebaju odvojiti od drugih.

''Pokrenuli smo niz zajedničkih projekata u velikim bh. gradovima Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar i Zenica i na taj način planiramo pokazati želju za zajedničkim i boljim životom na ovim prostorima'', kazao je Čiča.

Video: Čiča: Značaj saradnje četiri nacionalna kulturna društva u BiH

Zahvalio je Federalnom ministarstvu kulture i spora na dodjeli značajnih sredstava, kao i ministrici Zori Dujmović koja, kako je kazao, ''radi na tome da se četiri temeljna društva uvrste u proračun s malo većim iznosom''.

Niz manifestacija

''Vrlo nam je bitno da se kroz zakonsku regulativu prepoznamo kao zaseban segment, kako bi pokazali da smo društveno odgovorne organizacije. Sav novac koji dobijemo plasiramo u svrhu podizanja razine kulture u BiH'', naglasio je Čiča.

Izrazio je zadovoljstvo da sva četiri društva žele ići u istom pravcu te da rade sve kako bi ustrajali u tom cilju za dobrobit svih u BiH.

Prošle godine su, dodao je, uspostavili značajnu suradnju s Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod, te su razinu razumijevanja i zajedničkog rada podigli na znatno višu razinu čemu svjedoči koncert u sarajevskoj Vijećnici održan u lipnju.

Također, Napredak je imao u planu tijekom pošle godine organiziranje niza simpozija, među kojima su “Stanje  i perspektiva hrvatskog jezika u BiH“ u Sarajevu te simpozij o radu HKD Napredak u Zagrebu, ali slijedom okolnosti i zabrana kretanja, nisu uspjeli realizirati te projekte.

Čiča ističe da je prošla godina, za vrijeme pandemije koronavirusa, smanjila kapacitete djelovanja, ali je naglasio da će ih u ovoj godini pokušati ponovo pokrenuti. Međutim, ponosan je  što je unatoč svemu što se dešavalo, HKD Napredak uspio realizirati niz manifestacija i projekata.

Napretkovi dani

Među njima je izložba Miroslava Bilaća "Vjetar života“ koja je prošle sedmice organizirana u galeriji "Mak" na kojoj je predstavljeno više od 40 djela tog umjetnika koji se čuvaju u fundusu Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

''Miroslav Bilać je veliki sarajevski kulturni djelatnik koji je ostavio dubok trag i koji je imao više od 500 samostalnih izložbi u BiH, Hrvatskoj, a i šire. Te slike smo predstavili i pokazali koliko je bitno da neke stvari ponovo stavimo u fokus'', kazao je Čiča.

Pohvalio je i manifestaciju "Napretkovi dani“ koja je krajem prošlog tjedna otvorena u Tuzli predstavljanjem Hrvatskog narodnog godišnjaka, Napretkovog kalendara i izložbom slika Annale 2020, u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković.

Događaj je način predstavljanja sarajevske Središnjice Napretka u Tuzli, a kompletan program manifestacije Napretkovi dani sadrži šest događaja i programa, koje su podružnice tog kulturnog društva realizirale u protekloj godini.

Čiča je naglasio kako su nakon određenog vremena pokrenuli i podružnicu u Banja Luci koja posljednje dvije godine odlično radi i posljednjih ih mjeseci imala nekoliko značajnih manifestacija, kao što su predstavljanje knjiga i održavanje koncerata.

500 nekretnina

''Pokušavamo u svakom gradu u BiH podići razinu kulturnog života i na taj način barem malo doprinijeti da kultura spajanja ljude, a ne razjedinjava'', istaknuo je Čiča.

Podsjetio je da HNK Napredak ima 67 podružnica u osam europskih zemalja na dva kontinenta.

''U BiH je teško naći mjesto gdje HNK Napredak nije dao značaj doprinos kulturi'', istaknuo je Čiča te dodao da u većem broju mjesta u posjedu imaju nekretnine koje zbog zakona o restituciji nikada nisu vraćene Napretku.

Na prostoru bivše Jugoslavije, dodao je Čiča, u posjedu imaju više od 500 nekretnina, ali naglašava da su u posjed uspjeli vratiti zanemariv broj.  

Kopirati
Drag cursor here to close