Bogojavljenje

Odvažni Trebinjci plivali u hladnoj rijeci za Časni krst

Kultura / Flash | 19. 01. 2017. u 11:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petar Marić iz Trebinja danas je prvi doplivao do Časnog krsta na bogojavljenskom plivanju u Trebišnjici, koje se već 16. godinu zaredom održava u ovom gradu.

Četrdesetšestogodišnji Petar kaže da pliva već 16. put ali da mu je ovo prva pobjeda.

“Lijep je osjećaj plivati u ovoj rijeci života, moliti za oproštaj i radovati se životu. Znači mnogo, ali je teško o tome i pričati. To je poseban osjećaj koji čovjek nosi u svome srcu. Čovjek se uvijek u životu trudi da ide za tim krstom i da se popravlja”, rekao je Petar.

Među pedesetak plivača najmlađi je bio dvanaestogodišnji Dimitrije Škrivan, koji je obećao da će plivati i naredne godine.

Šezdesetogodišnji Dragan Bodiroga najstariji je plivač, kome je ovo peta godina da pliva u Trebišnjici za Bogojavljenje.

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je sveta liturgija, koju je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio vladika Grigorije, a nakon toga je obavljenjo vodooveštanje rijeke u kojoj su zaplivali oni najodvažniji.

Vladika Grigorije je u besjedi istaknuo da "na današnji dan svi treba da se okupamo u toj rijeci pokajanja, u rijeci Jordanu, u rijeci tog našeg življenja i našeg traženja smisla o životu". 

"Nitko nas ne može naučiti da plivamo ukoliko ne plivamo. Tako nas nitko ne može učiti ni teologiji ako nismo u rijeci, rijeci života. Ukoliko nismo u molitvi i svetoj liturgiji. Ukoliko nismo u tom plivanju, lomljenju i razmišljanju o Bogu i o sebi i o svijetu u kojem živimo", rekao je vladika Grigorije. 

Kopirati
Drag cursor here to close