Zanimljiv događaj

Održana Večer Boke u Mostaru

Organizatori su istakli kako Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.
Kultura / Flash | 30. 05. 2019. u 21:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar organiziralo je u četvrtak u Mostaru predstavljanje knjiga Vande Babić "Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke" i "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" te premijeru dokumentarnog filma "Kad splasnu jedra", scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator večeri bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak - GP Mostar.

Organizatori su istakli kako Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

''Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna'', ocijenio je Topić.

Tijekom promocije istaknuto je kako spomenute knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju.

Po riječima autorice Babić, "Kulturno pamćenje" je znanstvena knjiga koja govori o kulturi i književnosti Boke, dok je djelo "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" srž svega onoga što Boka u suštini i jeste i ono "daje jedan hrvatski kulturni kod Boke".

Poručila je kako bi svi trebali čuvati tradiciju i biti ponosni na svoju baštinu jer "ako budu znali poštovati svoje znat će i sve drugo".

''Ovim knjigama se upravo želi poručiti kako trebamo biti ponosni na našu autohtonu baštinu koja nas čini potpunima i cijelima'', kazala je autorica.

Prikazani dokumentarni film "Kad splasnu jedra", u trajanju od 30 minuta, scenarista i redatelja Bože Vodopije kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

''Film oslikava život Hrvata u Boki kotorskoj, i to od vremena kada su Hrvati u tom zaljevu svetaca bili većinski narod do vremena današnjega kada su najmalobrojnija manjina'', kazao je Vodopija.

Na području tog zaljeva, kako je dodao, nalazi se oko 200 katoličkih vjerskih objekata iznimne ljepote.

''Nažalost, Hrvata je malo, svega oko 7000 u cijeloj Crnoj Gori, i oni su danas zapravo čuvari te bogate baštine'', zaključio je Vodopija.

Kopirati
Drag cursor here to close