Faruk Kajtaz

Održana izložba fotografija mostarskog novinara koja prelazi granice

Kajtaz je dugogodišnji novinar i urednik, a već desetak godina bavi se digitalnom fotografijom, a izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavila je njegov foto album "Mostar - Old town".
Kultura / Flash | 06. 07. 2018. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru ''Mostarskog ljeta 2018'' u četvrtak je u Centru za kulturu Mostar održana izložba fotografija pod nazivom ''Svjetlost Juga i Sjevera'', autora Faruka Kajtaza, koja se bavi motivima dva grada na različitim dijelovima Europe - Mostara i Stockholma. 

''Izložba je moj pokušaj da ispričam svoju verziju priče o dva grada, Stockholmu i Mostaru. Pokušaj da se sagleda jedna kulturološka vizija Europe, sjevera i juga, Baltika i Mediterena, te da se ukaže na sve različitosti, ali i sve sličnosti koje vežu naizgled dva udaljena dijela Europe. Smatram da je Europa područje velikih različitosti i da je to mjesto potencijalno velikog suživota i razmjene ideja, pogotovo u sferi kulture. Mislim da su i Mostar i Stockholm primjeri na kojima se može učiti suživot, dvamjesta koja su naizgled potpuno različita, ali mislim da dijele tu zajedničku ideju multikulturalne Europe'', istaknuo je autor izložbe Faruk Kajtaz. 

Kajtaz je dugogodišnji novinar i urednik, a već desetak godina bavi se digitalnom fotografijom, a izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavila je njegov foto album "Mostar - Old town". 

''Nakon što sam napravio par tisuća fotografija shvatio sam da posjedujem materijala da bi se mogla napraviti jedna izložba. Obzirom da sam u posljednje vrijeme često boravio u Stockholmu shvatio sam da postoji ideja koja bi se mogla povezati i uvezati kroz tu europsku priču i multikulturnu priču Europe bez granica. Plod svega toga je ova izložba'', navodi autor kojemu je ovo prva samostalna izložba. 

Dojmove nakon pregledanih fotografija kazao je i Mostarac Darko Dodik. 

''Ono što sam ja vidio u tim slikama, to su snažne emocije autora koje je prenio na taj dokument. Ova izložba je dokaz da je fotografija medij koji najbrže i najbolje prelazi granice'', rekao je Dodik.

Posjetitelji su naprije uživali u kratkom videu, kojeg je autor pripremio za svečano otvaranje. Pomoć u realizaciji video clipa pružili su Mirsad Behram i Senad Kajić. Izložbu je prepoznala i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close