94. Šantićeve večeri

Održana hercegovačka premijera filma 'Prag i srpski slikari'

Kultura / Flash | 01. 10. 2013. u 19:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film 'Prag i srpski slikari' redatelja Nenada Ognjenovića doživio je svoju hercegovačku premijeru u multipleksu 'Cinestar' u Mostaru. Premijera se održala u okviru 94. 'Šantićevih večeri poezije' i u izravnoj je vezi sa događajem od prethodne večeri, odnosno izložbom zaboravljenog mostarskog slikara Branka Radulovića.

''Večerašnji film govori o srpskim slikarima koji su se školovali u Pragu i potvrđuje veze srpskih đaka sa Pragom, a pošto je većina đaka bila iz BiH, možemo reći da povezuje BiH i Republiku Češku'', rekao je Branislav Rajković predsjednik Gradskog odbora SPKD 'Prosvjeta', koji je naglasio kako se večerašnja projekcija filma u Mostaru može smatrati hercegovačka premijerom koja je upriličena nakon što je film prikazan u Pragu, Beogradu i Banja Luci.

Redatelj filma Nenad Ognjenović je rekao kako je realizacija filma trajala pet godina, no kako je 'tekla baš onako kako treba'. Istaknuo je kako se ovim film vratio u grad Mostar nakon 35. godina.

''Daleke '78. godine sam kao glumac amater sudjelovao na kulturnoj manifestaciji koja se tada zvala 'Mostarski dani teatra mladih'. Možda i neka moja generacija, ali i stariji se sjećaju tog događaja. A, evo sada nakon tih 35 godina, pred vama se pojavljujem kao profesionalni filmski redatelj sa autorskim filmom ''Prag i srpski slikari'', rekao je Ognjenović prije projekcije filma.

Premijera ovog filma održana je pod pokroviteljstvom veleposlanika Republike Češke Tomaša Szunyonga.

'Meni je drago da smo mogli kao Veleposlanstvo podržati ovu projekciju filma. Ja osobno mislim, ali i svi koji su pogledali ovaj film da je više od 500 slikara, srpskih slikara, slikara iz BiH koji su studirali i živjeli u Pragu na kraju 19. stoljeća. To je još jedan dokaz toga kako su Češka i BiH bile povezane u Austro - Ugarskoj. Dokaz, ne samo da su neki češki stručnjaci dolazili ovdje, ali i da su ljudi s ovih prostora dolazili u Češku. Ja se nadam, a i radimo na tome da se opet naši narodi približe, da se posjećuju, te da je normalno da se studira u Pragu i Mostaru. Ja se nadam da će to produbiti suradnju ne samo među državama, nego i među narodima'', rekao je Szunyong.

Kopirati
Drag cursor here to close