Vrhunska imena

Grude: 'Božićno silo' okupilo vrhunska imena iz svijeta gange, guslarstva i diplarstva

Deveta po redu tradicionalna guslarsko-gangaška manifestacija i ove godine je okupila vrhunska imena iz svijeta gange, guslarstva i diplarstva.
Kultura / Flash | 19. 12. 2020. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u Grudama u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija“ održana manifestacija „Božićno silo“.

Deveta po redu tradicionalna guslarsko-gangaška manifestacija i ove godine je, unatoč epidemiološkoj situaciji, okupila vrhunska imena iz svijeta gange, guslarstva i diplarstva.

Manifestaciju je svečano otvorio Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine ŽZH.

''U ovo doba godina naše bake i djedovi su se radovali plodovima svog poštenog i mukotrpnog rada. Nisu imali interneta ni televizije, ali su zato organizirali razne sjedaljke, pjesme, plesove, i tako stvarali tradiciju i običaje našeg kraja koju mi sada njegujemo i baštinimo. Ovo je jedinstveni događaj koji je poznat i priznat u široj regiji, zato što njeguje i promovira običaje našeg kraja i šire regije. Kroz gusle i gangu su opjevani razni junaci, a uvjeren sam da će u dogledno vrijeme i braća Miloš biti opjevani kao junaci današnjeg vremena, jer oni to uistinu jesu. Potrebno je mnogo truda, rada i hrabrosti da bi se očuvala tradicija, kultura i identitet jednog naroda. Čestitam Grudama i obitelji Miloš na organiziranju jednog ovakvog događaja devetu godinu za redom i drago mi je da ih pandemija korona virusa nije u tome spriječila. Na koncu želim da božićne i novogodišnje blagdane provedemo u miru i veselju'', poručio je Jelčić.

Foto: Grude-online.info / Održana deveta tradicionalna manifestacija Božićno silo

S nekoliko riječi obratio se i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

''Tradicija, tradicijska kultura, etno baština, tradicijska glazbala, pjesma, kola, plesovi, igre i slično, je nešto što su kroz povijest naši baštinili i čuvali. Generacije su čuvale, prenosile drugima i uspješno sačuvali do danas. Udruga Davorija nastavlja tu tradiciju, čuvanje i njegovanje svega onog što je naša etno baština. U svoje osobne ime i u ime općine Grude ovim putem Vam čestitam Božić, božićne blagdane i poželjeti puno uspjeha i svega onoga što se govori u ovim vremenima u Novoj 2021. godini. Uvjeren sam da će se naći rješenje, kao što se u ovom trenutku našlo za sačuvati i nastaviti tradiciju, i da ćemo znati naći rješenja i odgovoriti ovim izazovima koji su pred nama u svim ovim elementima o kojima se govori'', istaknuo je između ostalog načelnik Ljubo Grizelj.

Foto: Grude-online.info / Održana deveta tradicionalna manifestacija Božićno silo

Izvođači koji su nastupili na devetom Božićnom silu su: Guslar Jure Miloš, (Rođenje Isusa Krista); ganga Grude (Mile Sesar, Mile Prlić, Srećko Spajić i Damir Miloš); narodni guslar Stojan Šipčić, Nikšić – Crna Gora (Smrt Smail-age Čengića); ganga Široki Brijeg – Grude (Blago Kovač, Vinko Alpeza, Ivan Grubešić, Grgo Bondža); diplar Stevan Čavor, Kotor – Crna Gora; ganga Grude (Mate Tolić, Jure Miloš i Damir Miloš); diplar Jure Miloš; ganga Grude – Široki Brijeg (Drina Sesar, Mile Sesar i Matija Banožić); guslar Josip Begić, Posušje (Smrt Dive Grabovčeve); ganga Grude (Mate Tolić, Jure Miloš i Mile Čale); narodni guslar Stevan Čavor, Kotor – Crna Gora (Gorski vijenac); ganga Grude (Vinko Alpeza, Jure Miloš i Damir Miloš).

Na koncu programa nekoliko prigodnih riječi uputio je Jure Miloš, predsjednik Udruge Davorija.

Foto: Grude-online.info / Održana deveta tradicionalna manifestacija Božićno silo

''Dragi gosti sve Vas srdačno pozdravljam, vi koji ste ovdje kao i oni koji nas prate putem prijenosa uživo. Ove godine je ovakvo, nismo htjeli gasiti tradiciju, jer tradicija upravo i je ono što djeluje neprestano, kontinuirano. Da ove godine nismo održali silo, ne bi mogli reć tradicionalno, niti bi mogli reći da je to dio naše tradicije. Održali smo u skladu s epidemiološkim mjerama. Ovim putem hvala svima koji podržavaju naš trud, a mi ćemo se nastaviti truditi i dalje. Na kraju vas pozdravljam našim starim pozdravom „Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo'', poručio je Jure Miloš, javlja grude-online.info.

Svi oni koji su pratili Božićno silo putem prijenosa uživo, ali i oni koji su mogli bit prisutni u kinodvorani u Grudama, mogli su uživati u veličanstvenoj večeri brojnih izvođača i vidjeti najbolje virtuoze, raznolikost sviranja i pjevanja, kao i raznolikost nošnji.

Foto: Grude-online.info / Održana deveta tradicionalna manifestacija Božićno silo
Kopirati
Drag cursor here to close