Okupljanje u Mostaru

Održan tradicionalni božićni prijam i koncert SPKD ''Prosvjeta'' Mostar

Kultura / Flash | 08. 01. 2016. u 19:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar u Ćorovića kući večeras je održan tradicionalni Božićni prijam.

''Velika nam je radost što našu sreću možemo podijeliti s ovim dobrim ljudima. Drago nam je što su svi oni dio ove 'Prosvjete', a 'Prosvjeta' mora i može opstati zahvaljujući građanima našega lijepog Mostara'', kazao je u izjavi za novinare glavni tajnik SPKD 'Prosvjeta' Mostar Goran Kosanić.

Dodao je kako mu je iznimno drago što su se pozivu 'Prosvjete' odazvali i predstavnici Pravoslavne crkve, te drugih srpskih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Mostaru, što prijašnjih godina nije bio slučaj.

Đakon Pravoslavne crkve u Mostaru Branislav Rajković istaknuo je kako je jako sretan što su se predstavnici srpskog naroda u Mostaru okupili na jednom mjestu.

''U tom smislu, mogu reći da je Božić ono što doista treba biti među pravoslavcima u Mostaru. Usudio bih se reći da je ovo zaista povijesni pomak, mali, ali pomak koji nam osvjetljava buduće vidike i nagovještava buduće radosti'', kazao je Rajković.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je također nazočio Božićnom prijamu, kazao je kako mu je uvijek zadovoljstvo doći u Mostar, a posebice u ovakvim svečanim prilikama.

''Drago mi je što su večeras ovdje predstavnici svih naroda koji žive u BiH. U kulturi svih građana BiH je da obilježavaju ne samo svoje, već i tuđe praznike, i to je nešto što smo njegovali i prije rata'', dodao je Dunović.

U okviru Božićnog prijama otvorena je izložba likovnih radova akademskih umjetnica Tanje Pikula i Snježane Domazet, dok je atmosferu blagdanske večeri svojom pjesmom uljepšala članica 'Prosvjete' Tanja Kijac.

Nakon ovoga, uslijedio je božićni koncert u velikoj dvorani HD HS Kosača. Nastupili su članovi SPKUD 'Gusle' iz Mostara, Anja Rikalo i Gabrijel Prusina, te članovi zbora 'Mostarske kiše' i glumac iz Beograda Nebojša Milovanović koji je ovu večer bio u ulozi Alekse Šantića.

Kroz čitav program ispreplitao se tekst iz djela 'Pretprazničko veče' Alekse Šantića. U publici su se našli mnogi dužnosnici iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada, a među njima su gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić, ministar Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac i brojni drugi.

Prisutnima su se obratili muftija mostarski Salem ef. Dedović, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru Iko Skoko, paroh sarajevski Vanja Jovanović, te ispred jevrejske zajednice Sara Romano Vujović. Svi su istaknuli kako blagdani trebaju biti dani povezivanja, druženja svih ljudi, dani povezivanja s Bogom, te su pravoslavnim vjernicima uputili čestitku povodom Božića uz riječi - Hristos se rodi.

Kopirati
Drag cursor here to close