Bursa

Održan simpozij 'Alija Izetbegović, misli i borba'

Međunarodni simpozij pod nazivom „Alija Izetbegović je je održan u Bursi.
Kultura / Flash | 23. 10. 2017. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici međunarodnog simpozija pod nazivom „Alija Izetbegović, koji je održan u Bursi, Republika Turska, govorili su o liku i djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, čija se 14. godišnjica smrti u Turskoj obilježila nizom manifestacija.

O pokojnom Aliji Izetbegoviću govorio je i njegov nekadašnji savjetnik Adamir Jerković koji je napomenuo da je predsjednik BiH prezirao silu i silnike i da je njegov duh vapio za slobodom.

''Kod njega cilj nije opravdavao sredstvo'', rekao je Jerković i dodao da „Alija Izetbegović nije znao da mrzi, čak ni svoje protivnike koji su mu zlo nanosili“, uporedivši ga sa Sokratom koji je volio više trpjeti nego zlo počiniti.

Jerković se prisjetio  i kako je na separatističke provokacije u prošlosti reagirao predsjednik BiH Alija Izetbegović i na koji način je uspijevao uključiti često neodlučnu i popustljivu međunarodnu zajednicu u rješavanje bh „slučaja“, koji se ni tada nije mogao, a ni danas ne može riješiti sam od sebe, a posebno ne dobrom voljom domaćih aktera. 

'' Danas Bošnjacima itekako nedostaje Alija Izetbegović, njegova mudrost, državnička zrelost. Ali postoji Alijina politička vizija koju treba slijediti i stalno nadograđivati“'',  zaključio je Adamir Jerković nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića govoreći u Bursi o ljudskim vrijednostima prvog predsjednika neovisne BiH, priopćeno je iz Arhiva Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close