Srbija

Odbijen zahtjev Karađorđevića za dvor na Dedinju

Kultura / Flash | 29. 01. 2016. u 20:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za restituciju Republike Srbije odbila je zahtjev obitelji Karađorđević da im bude vraćen dvorski kompleks na beogradskom Dedinju jer to nije predviđeno zakonom, izjavio je direktor Agencije Strahinja Sekulić i dodao da se njihov predmet rješavao potpuno isto kao i za sve ostale građane.

Karađorđevići su, inače, tražili imovinu koja je poslije smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rješenjem od 27. listopada 1938. podijeljena na tri jednaka dijela.

Deset nasljednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja podnijelo je zahtjev za restituciju krajem siječnja 2014. godine.

U obrazloženju Agencije za restituciju navodi se da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja niti oštećenje budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava vlasništva na njemu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ne prati slučaj restitucije Bijelog dvora, te ne može komentirati odluku da se to zdanje ne vrati obitelji Karađorđević i da bi država svakako voljela kada bi obveze vrijedile na jednak način za sve građane.

Mislim da smo mnogo toga učinili obitelji Karađorđević sukladno poštovanjem srpski tradicije ", naglasio je Vučić u izjavi novinarima, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close