Dujmović na sudu

Odbačena tužba protiv ministrice zbog raspodjele novca

''Može se s pravom kazati kako neki ne mogu provariti da i van Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna'', izjavila je lani ministrica.
Kultura / Flash | 03. 09. 2019. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu, odbacio je optužbe nekoliko kulturnih udruženja protiv Zore Dujmović, federalne ministrice kulture i sporta zbog raspodjele sredstava u 2015. godini po etno-nacionalnom principu.

Udruge su ministrici Dujmović spočitavale izmjenu kriterija za raspodjelu sredstava na način da su sredstva uskraćena projektima koji imaju međunarodni značaj i karakter, a dodijeljena drugim poput Mjesnih zajednica Posušje ili Široki Brijeg.

Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo kojemu je u 2015. godini dodijeljeno 10 tisuća KM tijekom postupka izjavila je kako je uvjerena da bi ovaj projekt, odnosno Udruženje koje ga organizira dobili puno više sredstava da im je sjedište u Posušju.

Riječ je o prvom sudskom sporu ovakve vrste u našoj državi, a Dujmović je ranije izjavila kako je cilj tužbe ''vratiti ministarstvo pod njihovu rudu''.

''Aktualna raspodjela kulturnog novca koja smeta, istina manjem broju kulturnjaka, vrši se temeljem zakonske procedure raspodjele novca te samo kvalitetni  i značajni programi se financiraju. Može se s pravom kazati kako neki ne mogu provariti da i van Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna. Za njih je provincijalizacija zemlje što se s minimalnim sredstvima podupire kultura van glavnog grada, gdje se realiziraju, također, vrlo kvalitetni i afirmirani kulturni događaji'', izjavila je lani ministrica.

Kopirati
Drag cursor here to close