časopis mladih

Odabrani autori za novi broj 'Rukopisa'

Kultura / Flash | 04. 05. 2016. u 08:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo izdanje zbornika poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije "Rukopisi" sadržavat će priloge 56 autora.

Na natječaju za "Rukopise" ove godine radove je poslalo 315 autora sa ex-JU prostora, a žiri je iščitao blizu 1.000 pjesama i priča. Od spomenutog broja, u ovogodišnjim "Rukopisima" uvršteno je 56 autora, što je više nego prethodnih godina, ali je i također više zastupljena poezija nego proza.

Izdavač knjige je Dom omladine Pančevo, a bit će predstavljena 28. svibnja u okviru dvodnevnog mini-festivala, u dvorani "Apolo" u Pančevu. Žiri je radio u sastavu Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Govoreći o istorijatu "Rukopisa", Jasmina Topić podsjeća da knjiga izlazi već 38 godina i jedan je od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova. Inicijator "Rukopisa" bio je Momčilo Paraušić, pjesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvo izdanje izašlo je iz tiska 1976. godine.

"Rukopisi" su danas jedinstven zbornik na teritoriji čitave regije i pionir, a istovremeno možda i "posljednji mohikanac" promoviranja neafirmieane a kvalitetne poezije i kratke proze, ulaznica u veliki svijet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-Ju republika.

Kopirati
Drag cursor here to close