Obnova

Obnovljen Mozartov grob

Kultura / Flash | 01. 11. 2016. u 11:08 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 225. godišnjice smrti kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta (preminuo u Beču 5. prosinca 1791. godine) Grad Beč je restaurirao njegov grob, na groblju Sankt Marxer Friedhof.

Mozartov grob je godinama propadao. Za uređenje groba i okruženja uloženo je 80.000 eura, a postavljena je i umjetna trava, pričvršćena su čelična ojačanja na prilaznim putovima i postavljene klupe. Pored Mozartovog groba sad je i tabla na kojoj je ispisana povijest Mozartovog grobnog mjesta.

Naime, tek 1859. godine (i nakon iscrpnog istraživanja) podignut je na toj lokaciji počasni spomenik slavnom kompozitoru kao približna lokacija stvarnog pogrebnog mjesta.

Točno mjesto pokopa nikad nije moglo biti utvrđeno. Taj spomenik na Sankt Marxu premješten je povodom Mozartove 100. godišnjice smrti 1891. godine na Centralno groblje, a na praznom mjestu čuvar groblja Alexander Kugler gradi spomenik koji je do danas uglavnom nepromijenjen.

Groblje St. Marxer Friedhof jedno je od pet komunalnih groblja koja su 1748. godine (po nalogu cara Josepha II) iz higijenskih razloga napravljena izvan grada. Nakon otvaranja Centralnog groblja 1874. godine tu gotovo više nije bilo sahrana. Od ukupno 8.000 grobova, sačuvano ih je 5.000.

''Mozartov nadgrobni spomenik krase anđeo i polomljeni stub koji simboliziraju prerano prekinuti život. Član bečke gradske vlade za kulturu Andreas Mailath Pokorny uvjeren je da će restaurirani grob privući još više posjetitelja i Mozartovih fanova'', priopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo - Predstavništvo Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close