Stećak Map

Objavljena publikacija povodom Prvog foruma o proučavanju, zaštiti i promociji stećaka

U publikaciji su skupljeni tekstovi nastali na osnovu izlaganja održanih tijekom foruma, a bave se temema kao što su zakonski okviri za zaštitu stećaka, prijedlozi mjera njihove konzervacije, procesi dokumentacije stećaka u prošlosti i budućnosti...
Kultura / Flash | 28. 04. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta ''U kamenu uklesano'', koji od početka 2019. godine provodi Fondacija ''Mak Dizdar'', objavljena je publikacija povodom Foruma o proučavanja, zaštiti i promociji stećaka.

Forum je održan 14. prosinca 2019. godina u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine uz učešće niza stručnjaka i predstavnika institucija koje se u svom radu dotiču stećaka kao jednog od najvažnijih elemenata bosanskohercegovačkog i regionalnog kulturnog naslijeđa.

U publikaciji su skupljeni tekstovi nastali na osnovu izlaganja održanih tijekom foruma, a bave se temema kao što su zakonski okviri za zaštitu stećaka, prijedlozi mjera njihove konzervacije, procesi dokumentacije stećaka u prošlosti i budućnosti, pregled stanja nekropola u pojedinim bosanskohercegovačkim općinama i regijama itd.

Publikaciju možete preuzeti na stranici projekta ''U kamenu uklesano''.

U toku prve godine realizacije projekta ''U kamenu uklesano“, uz doprinos 40-ak volontera na internet stranici www.stecakmap.info dokumentirano je više od 140 lokaliteta stećaka širom Bosne i Herecegovine, očišćen je niz zapuštenih nekropola u pet bosanskohercegovačkih općina, postavljeni su info znakovi o stećcima u Travniku, Foči, Trebinju, Stocu i Posušju, snimljen je dokumentarni film o stećcima, održane su dvije izložbe fotografija i umjetničkih radova inspiriranih motivima sa stećaka, te je napravljena turistička signalizacija za pet nekropola.

Finalni korak ove faze projekta jeste objavljivanje publikacije ''Forum o proučavanju, zaštiti i promociji stećaka'', koja je zamišljena kao poticaj za sistematičnije i sveobuhvatnije bavljenje cjelokupnom problematikom stećaka u budućnosti.

Projekt ''U kamenu uklesano“ se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finacsijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close