Postupci Monarhije

Objavljena knjiga o austrougarskoj trgovinskoj politici u BiH Amile Kasumović

Kultura / Flash | 30. 10. 2016. u 08:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Austrougarska uprava je u oblasti trgovine poduzela u Bosni i Hercegovini više pozitivnih koraka od onih koji bi se mogli kritizirati'', smatra dr. Amila Kasumović, autorica knjige "Austrougarska trgovinska politika u Bosni i Hercegovini 1878-1914" koja je upravo izašla iz tiska u izdanju Udruženja za modernu povijest Sarajevo.

Amila Kasumović je docentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a ova obimna knjiga na skoro 400 stranica je prerađena verzija njene doktorske disertacije.

U bh. historiografiji često se pisalo o kolonijalnom karakteru austrougarske uprave u BiH. Autorica je mišljenja da se zaključak da li je ova uprava zaista počivala na principima kolonijalizma može donijeti jedino na osnovu detaljnih istraživanja.

Takva istraživanja bi, vjerojatno, pokazala da pojedini segmenti austrougarske uprave zaista jesu imali kolonijalni karakter, dok drugi, međutim, nisu.

Kasumović u zaključcima svog rada dalje navodi da se karakter austrougarske uprave može jasnije ocijeniti uporedi li se sa stanjem gospodarstva BiH nakon 1918. godine, kada se ostvarilo ujedinjenje "slavenske braće" i otklonjene kočnice "tuđinske uprave".

Dolazi do zaključka da je više pozitivnih koraka koje je donijela austrougarska uprava u oblasti trgovine od onih koji bi se mogli kritizirati: donijeti se temljeni zakoni, regulirano pitanje carina, poreza i monopola, uvedene neke moderne institucije koje do tada u BiH nisu postojale.

Radi unapređenja trgovine otvarane su trgovačke škole i akademije, osnovani potporni fondovi, Trgovačka i obrtna komora, izdavani propisi koji su poticali određene grane trgovine. Uvedena je praksa baždarenja koja je sprečavala malverzacije u trgovini pivom i vinom. Značajno je i uvođenje trgovačkih registara koji su bili značajni radi utvrđivanja broja otvorenih trgovačkih radnji, njihovog karaktera i obima posla.

To je približilo BiH modernoj europskoj ekonomiji, s kojom se s druge strane bilo teško nositi...

Sve to navodi autoricu na zaključak da nemaju utemeljenja često iznošene tvrdnje da se u austrougarskom razdoblju uglavnom išlo na ruku stranim trgovcima i zanatlijama. Nije istican nužno interes Monarhije, nego se postavljalo i pitanje kako bi se BiH mogla uklopiti u trgovinsku razmjenu s Monarhijom.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja za modernu povijest čiji predsjednik prof. Husnija Kamberović ističe da se radi o strukovnom udruženju koje djeluje nešto duže od tri godine, a iza kojeg su četri znanstvene konferencije koje su organizirali u Sarajevu i Mostaru i dvije objavljene knjige.

''Pokušavamo da kroz moderne pristupe povijesnim istraživanjima i otvaranjem novih istraživačkih polja u našu historiografiju unesemo što više iskustava iz svjetske historiografije. Ova knjiga o austrougarskoj trgovinskoj politici je prva knjiga iz serije Suci za povijest Bosne i Hercegovine. Već imamo pripremljene i nove knjige, i vjerujem da će to biti jedna otvorena biblioteka u kojoj ćemo ispisivati povijest Bosne i Hercegovine. Postavili smo visoke znanstvene kriterije za odabir knjiga koje ćemo objavljivati i siguran sam da će to biti prepoznatljiva i vrlo cijenjena serija'', rekao je prof. Kamberović za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close