Jubilej

Goraždanska tiskara proslavila 500 godina

Dominantni motivi na izloženim grafikama su inicijalna slova iz knjiga i zastavice kojima su ukrašavane knjige.
Kultura / Flash | 11. 09. 2019. u 14:54 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Obilježeno 500 godina goraždanske tiskare

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Goražde, u porti crkve Sv. Georgija u Sopotnici održana je manifestacija ''Dani knjige u porti crkve - 500 godina Goraždanske štamparije''.

Tradicionalna manifestacija koja se održava treći put, ove godine je organizirana u znaku velikog jubileja, pola milenija od početka rada goraždanske tiskare, prve na području BiH koja je radila u periodu između 1519. i 1523. godine.

Ovogodišnji "Dan knjige u porti crkve" organiziran je u suradnji sa općinom i Narodnom bibliotekom "Božidar Goraždanin" Novo Goražde te Osnovnom glazbenom školom (OMŠ) "Avdo Smailović“ iz Goražda.

Prisutne goste pozdravili su protojerej Mihailo Andrić i Muhedin ef. Karalić, dok je o značaju Goraždanske tiskare i njenoj povijesti govorila direktorica JU Narodna biblioteka "Božidar Goraždanin" iz Novog Goražda, Bobana Vidaković.

''Danas rijetki i nepotpuno sačuvani primjerci goraždanskih knjiga pokazuju visoku tehničku razinu, grafički i likovni kvalitetu, a pri tome samosvjesnost i originalnost u sažimanju stilskih uticaja. Oni u osnovi počivaju na temeljima vjekovne rukopisne tradicije njegovanja nacionalnog pisma i ukrašavanja knjiga'',  istaknula je Vidaković.

Prvo tiskano književno djelo koje se nalazi u knjizi "Liturgija“ tiskanoj 1519. godine "Moljenije Đura Ljubavića časnim prezviterima" pročitao je mladi poeta Milenko Dačević.

''Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da ‘u jeziku stanuje bitak’ knjige su izvor i prenositelj znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utiču na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog život pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa'', smatra tajnik Odbora za međureligijsku suradnju Goražde Tomislav Čarapić.

Na manifestaciji je upriličena i izložba radova grafika koje su nastale na Prvom saboru grafičara u Donjoj Sopotnici, organiziranom u sklopu godišnjeg programa obilježavanja jubileja tiskarstva. Grafike, njih 22 su od strane 11 grafičara urađene na temu knjiga goraždanske štamparije.

Dominantni motivi na izloženim grafikama su inicijalna slova iz knjiga i zastavice kojima su ukrašavane knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close