Jajce

Obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Na jučerašnji dan, 17. studenog 1461. godine, u crkvi svete Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.)
Kultura / Flash | 18. 11. 2018. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnim programom po prvi put u subotu je obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Na jučerašnji dan, 17. studenog 1461. godine, u crkvi svete Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), a Bosna od Pape priznata.

Nažalost, samo godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II Osvajaču, što je ubrzalo samo njegovu odluku da jačim snagama navali na Bosnu te je padom Jajca i Bosna tako šaptom pala, piše Jajce-Online.com.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića.

Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Dosadašnji pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, a Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, i danas je zapušten.

Krunidbena i oprosna crkva sv. Marije također je jedan od 28 zaštićenih nacionalnih spomenik BiH u Jajcu, ali ove za razliku od prethodnih godina, Jajčani su prigodnim programom obilježili 557. godišnjicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u 15:00 sati prigodnim okupljanjem ispred crkve sv. Marije, gdje je sve nazočne satom povijesti i burne prošlosti upoznao ravnatelj Agencije Anto Brtan, zatim je vrhbosanski nadbiskup i mitropolit, kardinal Vinko Puljić blagoslovio otvoreni prostor i sve nazočne te grobove ispred oltara crkve, piše Jajce-Online.com.

Potom je u lijepo ispunjenoj novoj Župnoj crkvi BDM, uz koncelebraciju više svećenika služio svetu misu i sasvim prigodno propovijedao.

Program je završio izvođenjem prikladne kazališne predstave Kraljica Bosne u Doma kulture u Jajcu.

Kopirati
Drag cursor here to close