Lipanjske zore

Obilježen Dan oslobođenja općine Stolac

Iz Općine Stolac ističu kako su Lipanjske zore ''veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine''.
Kultura / Flash | 14. 06. 2019. u 08:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je svečano obilježen Dan oslobođenja Stoca. Kako ističu organizatori, ''prije točno prije27.  godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane  oslobodile su područje općine Stolac.

Bila je to veličanstvena i  pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne  Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja  „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu  Domovinskog rata'', dodaje se u priopćenju Općine Stolac.

Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi,  sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje  stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Nakon svete mise i mimohoda kroz grad program je nastavljen kod  središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada,  gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je  značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom  odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene  pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i  odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir  i slobodu. U svom obraćanju posebno je istaknuo zajedništvo.

“Za nas je danas veliki dan, na današnji dan mi slavimo povratak u  Stolac. Lipanjske zore koje su nam donijele slobodu, tada smo bar  mislili da je to puna sloboda, ne samo za hrvatski narod nego i za one
koji su bili ostali u Stocu. Naravno da su nam lipanske zore poslale još  jednu poruku a to je Zajedništvo. Jer tada zajedno, vratili smo se na  ove prostore, u zajedništvu. Kako je današnja sloboda koju živimo, samo  djelomično sloboda hrvatskog naroda i ne koristimo je u punom kapacitetu  jer nam ne daju. Zato je i poruka zajednštvo koje se danas oslikava kroz  Hrvatski narodni sabor, gdje sve političke stukture kroz Hrvatski narodni sabor, kroz razne koordinacije udruga i kroz sve razine vlasti  rade samo na jednome, da ostvarimo potupunu slobdu hrvatskoga naroda.  Ovaj put bit će težak, on je trnovit i neće biti kratak, ali ako znamo  cilj, a imamo zajedništvo mi ćemo doći do njega” poručio je načelnik  Bošković.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ a nakon himne  minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili i svijeće upalili načelnik općine i predstavnici  udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac, predstavnici  hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, izaslanstvo Hrvatskog  narodnog sabora, te ostala izaslanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close