Pješački pohod

Obilježava se godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Kultura / Flash | 16. 01. 2016. u 16:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pješačkim pohodom na brdo Lisin na planini Inač obilježava se godišnjica pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge i šest članova posade aviona.

Džemal Bijedić, bivši predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke federativne republike Jugoslavije, bio je jedan od najistaknutijih bh. političara 20. stoljeća u jednom timu bosanskih lidera koji su sredinom 60-ih godina afirmirali BiH kao ravnopravnu zajednicu u jugoslavenskoj federaciji s jedne strane, a s druge strane koji su integrirali cijelu BiH, javlja Federalna.ba.

Poginuo je 18. siječnja 1977. godine na putu iz Beograda prema Sarajevu, na planini Inač kod Kreševa, u avionskoj nesreći.

Pješački pohod znak je sjećanja za sve ono što je učinio za BiH. Iz godine u godinu taj pohod privlači sve više posjetitelja, poštovatelja lika i djela ovog političara.

Džemal Bijedić je rođen 12. travnja 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke obitelji.

U Beogradu 1939. godine je primljen u SKOJ, te u mostarsku organizaciji u KPJ. Četri puta je zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije sudjeluje u NOB-i.

Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutranjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Središnjeg odbora KPBiH. Bio je i tajnik Oblasnog odbora KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine.

Supruga Razija je poginula zajedno s Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Kopirati
Drag cursor here to close