NUBBiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka: Nadamo se da će građa biti na listi nacionalnih spomenika

NUBBiH će u narednom periodu uputiti Peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
Kultura / Flash | 11. 03. 2019. u 18:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NUBIH.ba / Ilustracija

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) nada se da će njena izuzetno vrijedna građa uskoro biti na listi nacionalnih spomenika BiH.

Na današnjem konzultativnom sastanku predstavnika NUB-a BiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH razgovarano je o procedurama i mogućnostima podnošenja zahtjeva za kandidiranje vrijedne građe na tu listu.

Predstavnici Komisije su objasnili osnovne i početne korake kojima se NUBBiH treba voditi za nominaciju. Razgovarano je i o mogućem uvrštavanju blaga NUBBiH na UNESCO Listu svjetskog nasljeđa, priopćeno je iz ove biblioteke.

NUBBiH će u narednom periodu uputiti Peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon čega bi uposlenici NUBBiH, uz konsultaciju predstavnika Komisije, trebali izvršiti odabir najvrednije građe za nominaciju.

Sudionici današnjeg sastanka bili su izvršni direktor Komisije Mirzah Fočo i suradnica za povijest umjetnosti Aida Bičakčić, kao i direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina i suradnici s Odjeljenja Specijalnih zbirki i Stare periodike.

Kopirati
Drag cursor here to close