Istraživačko novinarstvo

Novinari iz BiH dobitnici međunarodne nagrade 'Duško Jovanović'

Priča koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu je pobijedila u konkurenciji sa 29 novinarskih radova u regionu. Nagradu je dodijelila crnogorska
Kultura / Flash | 28. 05. 2019. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva Azhar Kalamujić je dobitnik prve nagrade crnogorske fondacije „Duško Jovanović“.

Ovo priznanje uručeno mu je u ponedjeljak navečer na svečanoj manifestaciji u Hotelu „Hilton“ u Podgorici. Kalamujićeva priča „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“ pobijedila je u konkurenciji sa 29 novinarskih radova zemalja regije. Priča govori o grupi sudaca, odvjetnika, sudskih službenika, općinskih dužnosnika i privatnika koji su, uz ostalo, nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Još jedna nagrada je otišla u Bosnu i Hercegovinu. Drugu nagradu su dobili novinari „Žurnala“ Azra Omerović i Avdo Avdić za priču „Za 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske škole“. Treću nagradu je dobio novinar crnogorskog dnevnog lista „Pobjeda“ Jovan Nikitović za seriju tekstova o nestanku velikog broja eksponata iz Muzeja Crne Gore.

Nagrada za istraživačko novinarstvo osnovana je u znak sjećanja na Duška Jovanovića, pokretača i urednika dnevnog lista „Dan“ iz Podgorice koji je ubijen 2004. godine ispred ulaza u redakciju ovog lista. Do sada je dodijeljena dva puta. Prvu nagradu ranije su dobili novinar „Washington Posta“ Andrew Higgins i afrički novinar Stefan Hofsdater.

Fondacija „Duško Jovanović“ ovo priznanje dodjeljuje za ostvarenja u istraživačkom novinarstvu koja su doprinos istinitim saznanjima o važnim činjenicama, tokovima života i rada te suzbijanju anomalija i društvenih devijacija, prenosi CIN.

Podsjećamo, Kalamujić je nedavno održao predavanje na predstavljanju crtanog filma o korupciji ''Obitelj Grabo''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close