Čehovo

Novi Travnik: Od smetljišta napravili eko-etno muzej

Kultura / Flash | 13. 08. 2016. u 08:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa mještana iz sela Čehova kod Novog Travnika od lokalnog smetljišta koje je predstavljalo ružnu sliku jer se nalazilo uz sami put napravila je ugodno mjesto za odmor.

Nazvali su ga eko-etno muzej zbog toga što su na ovaj lokalitet već počeli donositi stare predmete iz kuća, neobično kamenje, a planinari koji žele predahnuti na ovome mjestu dok se uspinju na Kuk mogu pogledati i neobičnu izložbu planinarskih štapova.

Akciju je vodio Drago Marajnović zvani Mikac.

”Sramota je bila da prolazimo pored smetljišta koje smeta cijelome selu. Istovremeno svi smo tu odlagali smeće. Došao sam na ideju da na tome mjestu napravimo mali eko-etno muzej, odnosno ugodno mjesto za odmor. Imali smo i malo otvorenje pa je ovdje došlo naših mještana, planinara, prijatelja. Uspjeli smo za kratko vrijeme ozidati korito potoka kamenjem i otpadom, napraviti male staze, jezerce i tako okupljati i susjede da se pije kava", rekao je u razgovoru za Agenciju Anadolija Drago Marjanović.

Njegov susjed i prijatelj Anto Bavrka među prvima se pridružio akciji.

”Ovo je pravi primjer kako se uz malo dobre volje od jednog smetljišta napravi mala oaza za odmor. Ovdje ljudi dolaze da se druže, piju kavu, sjede uvečer u ovom neobičnom muzeju i razgovaraju, druže se jer smo muzej i osvjetlili. Planiramo ga dogodine i pokriti pa da se može u njemu "čavrljati" i piti kava u svako doba godine", dodaje Anto.

Zanimljivo je da u ovom muzeju možete vidjeti staru petrolejku, fenjer, vekericu sat, štapove raznih oblika i veličina, bosansku kuću i štalu u minijaturi sa stokom i mnogo toga drugog.

Niko Stipić je za muzej donirao štapove koje pravi iz hobija. Oni su postali i prva stalna muzejska postavka.

”Razmišljao sam što da uradim za muzej. Onda sam se sjetio svojih štapova koje izrađujem za planinare, ali iza obične ljude koji imaju potrebu za njima. Štapovi na svome rukohvatu imaju razne figure, životinje, gole žene, muškarce pa ih neki nazivaju i seksi štapovi. Dobro su se uklopili u ambijent eko-etno muzeja u Čehovi", govori Niko za Anadoliju..

Nakon kratkog vremena u muzeju je vatra naložena, džezva sa kavom pristavljena .Supruge od Drage i Ante skuhale kavu, donijele keks, a negdje se našlo i vino. Uz kavu i pravu čašicu razgovora sjedilo se i uživalo do kasno u noć.

Kopirati
Drag cursor here to close