Barimatango

Novi i drugačiji: Jelena Milušić i Atilla Aksoj otkrili 'O Devel'

Kultura / Flash | 28. 05. 2016. u 05:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreatori neobične i iznimno zanimljive glazbene priče koja se krije iza imena Barimatango, pjevačica Jelena Milušić i gitarist Atilla Aksoj, predstavili su u petak 27.svibnja u OKC Abrašević u Mostaru, svoj album prvijenac ‘O Devel’.

Jedanaest romskih pjesama koje su se našle na ovom albumu – od Balkana preko Rumunjske pa sve do Španjolske – donosi neobično originalan i iznenađujući pogled na tu glazbenu kulturu.

Jelena Milušić i Atilla Aksoj, svedeni na meditaciju glasa i instrumenta, ostvaruju iznimno uzbudljiva poniranja u emocionalnost romske glazbe. Njihove suptilne izvedbe odlikuje plemenit i duboko promišljen minimalizam koji sa sobom nosi dašak nečeg novog i drugačijeg.

Povodom izlaska albuma, objavili su i prvi video za “Pelno me sam”, pjesmu legendarnog Šabana Bajramovića, koju je napisao za vrijeme svog petogodišnjeg boravka na Golom Otoku. “Pelno me sam” je pjesma koja sanja o slobodi.

Barimatango na romskom jeziku znaci Noj – ptica koja je uspjela evoluirati i preživjeti usprkos svim izazovima i promjenama u okruženju, simbolizirajući kontinuiranu borbu za opstanak. Noj je jedina ptica kod koje su sva pera jednaka, a ipak u svakom od njih leži posebna i neponovljiva ljepota.

Nakon Mostara, Barimatango će u subotu, 28. svibnja. održati promociju novog albuma u sarajevskom Ateljeu Figure.

Kopirati
Drag cursor here to close