Nazca

Novi divovski crtež otkriven u peruanskoj pustinji Nazca

Kultura / Flash | 29. 04. 2016. u 18:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi tajanstveni divovski crtež na tlu koji su prije dva tisućljeća nacrtali pripadnici civilizacije Nazca otkriven je u pustinji na jugu Perua, objavilo je u četvrtak ministarstvo kulture.

Skupina japanskih i peruanskih arheologa, zaslužnih za to otkriće u pustinji Nazca, procjenjuje da je geoglif nacrtan prije oko 2000 godina.

"Figurativni motiv otkriven je u okviru misije predvođene znanstvenikom Mazatoom Sakaijem, blizu procjepa Majuelos, oko 12 kilometara od mjesta gdje se nalaze linije ili geoglifi Nazce", rekao je arheolog Johny Isla, zadužen za naslijeđe te civilizacije unutar ministarstva kulture.

"Identificirali su figurativni motiv koji nije jako vidljiv. Ne zna se radi li se o zoomorfnim ili antropomorfnim figurama jer su relativno erodirale", kazao je Isla ističući da je do otkrića došlo krajem 2015. godine, prenose mediji.

Otkriće je spomenuto na Internet stranici na španjolskom časopisa National Geographic, u okviru istraživanja koje je tijekom sedam godina provodio Sakai s ekipom s japanskog sveučilišta Yamagata.

Po stranici, crtež koji se proteže na oko 30 metara predstavlja imaginarnu životinju "dugog jezika", po Masatou Sakaiju koji procjenjuje njegovu starost "između 2000 i 2500 godina".

U srpnju 2015. ista je japanska ekipa otkrila 24 geoglifa, podsjetio je Isla. U civilizaciji Nazca najzanimljivija su pojava veliki geoglifi, crteži na tlu nastali skidanjem površinskih slojeva zemlje do svjetlijih donjih slojeva kamena. Iz ptičje perspektive mogu se uočiti motivi i ukrasi (životinja, ljudi i biljaka) slični onima na keramici. Značenje crteža nije sasvim jasno, no vjerojatno su vezani uz religijska vjerovanja.

Od 1994. na UNESCO-vu su popisu svjetske kulturne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close