Lištani

Nova otkrića tijekom arheoloških iskapanja u Livnu

Ranija iskopavanja pokazali su da se radi o kompleksnoj stratigrafiji od rimske i kasne antike do ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, a ti nalazi potvrđeni su i najnovijim rezultatima istraživanja.
Kultura / Flash | 10. 07. 2018. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je sedma kampanja sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Podvornice u Lištanima na Livanjskome polju, koja su provedena u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno.

Ranija iskopavanja pokazali su da se radi o kompleksnoj stratigrafiji od rimske i kasne antike do ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, a ti nalazi potvrđeni su i najnovijim rezultatima istraživanja.

''Ovogodišnje iskopavanje nastavljeno je na jugoistočnom dijelu lokaliteta, iza ostataka ranije otkrivene ranokršćanske arhitekture, te u nasipu južno od bazilike. Ostacima rimske nekropole na lokalitetu pripadaju ulomci reljefno ukrašenih nadgrobnih spomenika, ulomci osuarija, rimski novčići i ulomci brončanih dijelova nošnje'', kazala je za Fenu Marija Marić Baković iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Dodala je kako je tijekom ove kampanje nađena velika količina reljefno ukrašenih ulomaka oltarne pregrade iz arhitekture ranokršćanske bazilike, koja je građena krajem 4. ili u 5. stoljeću.

''Antički slojevi preslojeni su srednjovjekovnim grobljem, koje je trajalo u kontinuitetu od kraja 9. do 15. Stoljeća'', kazala je Baković.

Po njezinim riječima, do sada je na lokalitetu istraženo ukupno 237 grobova.

''Prema načinu ukopa i nalazima u pojedinim grobovima (nakit i dijelovi nošnje) te ostalim pokretnim nalazima, preliminarna je procjena kako se u ovome dijelu lokaliteta radi o stratigrafiji od rimske antike do kasnoga srednjeg vijeka'',  naglasila je.

Svi pokretni nalazi, među kojima su i ulomci keramičkog i staklenog posuđa, smješteni su u Franjevački muzej i galerije Gorica – Livno, a prikupljeni osteološki materijal dalje će se slati na antropološku analizu, kako bi se dobili kompletni podaci o populaciji koja je živjela u Lištanima.

Uz voditeljicu iskopavanja Mariju Marić Baković, u stručnoj ekipi angažiranoj na istraživanju bile su arheologinje Ivana Čačija i Monika Mihaljević, student arheologije Josip Križan, te dokumentarist Miran Palčok.

U iskopu su sudjelovali stalni muzejski suradnik Vinko Vrdoljak, te Ado Balagić i Stipan Kalaica. Inače, ovogodišnja iskopavanja financirana su sredstvima Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.Kopirati
Drag cursor here to close