HP Mostar

Nova marka povodom Svjetskog dana Downova sindroma

Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba
Kultura / Flash | 21. 03. 2018. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskoga dana Downova sindroma koji se obilježava 21. ožujka.

''Ovaj datum izabran je simbolično (21/3) i predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Downovim sindromom'', navode iz Hrvatske pošte Mostar.

Sindrom je nazvan prema engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu koji ga je 1866. godine prvi opisao. Skoro stotinu godina kasnije (1959.) francuski genetičar JérômeLejeune otkrio je uzrok sindroma. Naime, u svakoj ljudskoj stanici se nalaze 23 para kromosoma koji prenose sve nasljedne karakteristike. U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Lejeune je na 21. paru kromosoma otkrio jedan kromosom viška, tako da je u cijeloj stanici bilo ukupno 47 umjesto 46 kromosoma. Na svakom kromosomu su tisuće gena u kojima su zapisane nasljedne osobine u obliku DNA, priopćeno je.

Autor marke je Tihomir Bazina, a prvi dan izdanja je 21. ožujak 2018. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

Kopirati
Drag cursor here to close