čiji je centar za kulturu

Nova kadrovska rješenja u Centru za kulturu i Radiju X

Kultura / Flash | 12. 10. 2016. u 15:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centra za kulturu Grada Mostara dugo je vremena bio neka vrsta 'kulturnog distrikta', pokušavajući odgovoriti potrebama svih kulturnih djelatnik, naravno - u skladu sa svojim mogućnostima.

Financiran od strane Grada Mostara, odnosno pod nadzorom Gradske uprave, ovaj je centar uvijek bio pomalo 'u sjeni'. Dominirao je Dom 'Kosača', nametnuo se i 'Pavarotti', svoje uzlete imao je i 'Abrašević', a Centra za kulturu Grada Mostara bio je u neku ruku i 'drukčiji od drugih'.

Ovaj centar godinama nakon rata vodila je Jelka Kebo, s podosta uspjeha, posebice u onome dijelu koji se zove balansiranje između jedne i druge strane.

Odlaskom Jelke Kebo nakon 22 godine upravljanja ovom institucijom, ravnateljske ovlasti došle su u ruke Senadu Piciju Suljiću, sportskom pedagogu.

Na simboličan je način dolaskom novog direktora Centra, započeo i proces 'usmjeravanja' ove institucije pod punu kontrolu SDA, pod izravnom paskom Salema Marića, koji je u ovome trenutku vjerojatno najutjecajniji u mostarskome SDA.

Pošto Centar za kulturu u svome sastavu ima radio stanicu (Omladinski radio X), jedno vrijeme pokušavalo se pronaći optimalan način za kombinaciju radija i Interneta, ali nije se uspjelo kreirati model koji je održiv. Moinfo.ba, kao portal, krenuo je prije nekoliko godina prilično ambiciozno, ali i medijski agresivno. Portal se, međutim, nije uspio nametnuti.

U novije vrijeme promoviran je Mostarski.ba, portal koji bi trebao dati web podršku Centru i Radiju X. Ne može se kazati da ovaj portal donosi nešto novo u odnosu na postojeće, ali, zanatski gledano, izgleda korektno.

U međuvremenu se priprema promjena rukovodstva na Omladinskom radiju X, nakon čega će uslijediti i promjena samog naziva ove radio stanice, saznajemo u krugu insajdera.

Već su odranije u prostor Centra uselili vlasnici i voditelji portala StarMo.ba, Faruk Kajtaz i Mirsad Behram, koje Suljić uskoro treba imenovati za glavnog urednika (Kajtaz) i urednika informativnog programa (Behram).

Kajtaz je i ranije u jednome razdoblju bio glavni urednik ovog radija.

Dosadašnji glavni urednik Radija X, Dario Terzić, trebao bi postati voditelj kulturnih događaja u Centru, odnosno naslijediti Salku Šarića, koji odlazi u službenu mirovinu, ali ne baš u najboljim odnosima s novim direktorom Centra, što se opet može tumačiti kao znak da se i Šarić našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Nova kadrovska struktura, pod izravnom kontrolom Salema Marića, da naslutiti stanoviti nastavak podjela unutar kulturnih institucija Grada Mostara.

Na jednoj strani Hrvatski dom Kosača pod kontrolom je HDZ BiH, a također u svome prostoru udomljuje jednu radio postaju (Mostarska panorama), dok bi sada Centar za kulturu Grada Mostara trebao 'pripasti' Stranci demokratske akcije.

Za očekivati je da će novosti koje su praktično pripremljene u kadrovskoj strukturi Centra za kulturu postati službene najkasnije u vrijeme godišnjice rušenja Starog mosta, što može imati i dodatnu političku implikaciju, koja će se, doduše, 'savršeno' uklopiti u sve dosadašnje mostarske podjele.

Međutim, ako se jedna kulturna institucija može na takav način 'preuzeti', bez obzira o kojoj se strani radilo, i bez obzira je li se samo slijedi primjer koji je patentirala neka druga stran(k)a, ostaje žal za samom kulturom, kao područjem slobodne misli i slobodne kreacije.

Ne mora značiti, naravno, da kadrovske promjene ne mogu donijeti i novu kvalitetu, napredak i osvježenje, ali i ova storija previše podsjeća na sve dosadašnje, pa je već pomalo postala 'unaprijed nezanimljiva'...

Kopirati
Drag cursor here to close