Kandidatura

Nominirao Putina za Nobelovu nagradu za mir

Kultura / Flash | 20. 12. 2016. u 18:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovoditelj francuskog Centra za političke i međunarodne odnose Fabijen Bosar nominirao je predsjednika Rusije Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir.

“Kao šef Centra za političke i međunarodne odnose službeno sam predložio kandidaturu slanjem pisma Nobelovom odboru, u kojem sam iznio mišljenje da Vladimir Putin treba da dobije Nobelovu nagradu za mir kao nagradu za svoje mirovne napore“, rekao je politikolog.

Bosar očekuje da c´e i drugi stručnjaci i političari podržati tu kandidaturu.

On je istaknup da su u vrijeme kada je predsjednik SAD Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir američki vojnici bili u Iraku, pa da zračni napadi na pozicije terorista u Siriji ne bi trebalo da utiču na dodjelu Nobela ruskom lideru, koji učestvuje u velikom broju mirovnih inicijativa.

“Mislim da predsjednik Putin zaslužuje to priznanje, jer je on jedini koji se trenutno bori protiv terorizma“, dodao je Bosar. Nobelova nagrada za mir 2016. godine dodeljena je kolumbijskom predsjedniku Huanu Manuelu Santosu “za ogromne napore za okončanje građanskog rata koji traje više od 50 godina“, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close